Egyéb

A Déli Tejút tündöklése a Szaturnusszal

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2021. szeptember 03. (péntek) 20:30
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Az őszköszöntő Tejút-túrán Déli Tejút legszebb égitestjeit veszik távcsővégre, a galaxis központjához közel. 
Az alkonyi égen a Herkules különleges kettőscsillagát, a Ras Algethit nézhetitek meg bemelegítésként. 
A felfúvódott vörös óriáscsillag mellett szorosan, de jól láthatóan megjelenik sárgás, halványabb kísérőcsillaga.
Ezután a déli Tejút egyik leggyönyörűbb ködét, a Hattyú ködöt (M17) keresik fel. Egyik oldalán egy lópatkó alakú sötét porköd nyúlik bele, kiharapva és kirajzolva a hattyú nyakát…
Majd a szomszédos Sas-ködre irányítjuk távcsövüket (M16). 
A látványos csillaghalmazt halvány ködös derengés fogja körül, melyben nagyon különleges, repülő sasra hasonlító sötét porbenyúlások tűnnek fel a jó szemű észlelők számára. Ezek a csillagközi portornyok a Hubble űrtávcső által lefotózott, híres Teremtés Oszlopai, melyekben ma is zajlik éppen a csillagkeletkezés.
Végül a Kígyótartó csillagkép Hook Kaptiányról elnevezett csillaghalmazát figyelhetitek meg (NGC 6633), melyben 38 csillag kissé megnyúlt, téglalap formába rendeződik szemünk előtt. 
Az este ékköve pedig a Szaturnusz lesz, melyen megfigyelhetitek az egyenlítői felhősávokat, a pompás gyűrűjét, és a Titan óriáshold mellett a kisebb és halványabb holdjakat is (Rhea, Tethys, Dione)…
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz! A hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!