Egyéb

A jazz nagy egyéniségei #9 – Sarah Vaughan || Jazz Szabadegyetem #13

Magyar Zene Háza (Előadóterem)
2024. október 08. (kedd) 19:00 - 20:30

Helyszín:

Magyar Zene Háza (Előadóterem)
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

A jazz története bővelkedik csodálatos énekesnőkben. Ella Fitzgerald sokoldalúsága és scat-rögtönzései, Billie Holiday drámai előadásmódja, míg Sarah Vaughan (1924-1990) rendkívüli hangi adottságai, tökéletes intonációja és vokális improvizációi révén emelkedett a legnagyobbak közé.

A newarki születésű, zongorán és orgonán is kiválóan játszó, Sassie becenevű énekesnő fekete templomokban kezdte pályáját. Tizennyolc éves korában tehetségkutató versenyt nyert a híres harlemi Apolló színházban, amivel egycsapásra felhívta magára a figyelmet. A bebop géniuszai, Charlie Parker és Dizzy Gillespie oldalán készített Lover Man című felvételével megváltotta belépőjét a New York-i zenei életbe, a Columbia, majd az EmArcy kiadóknál az 1950-es években megjelent lemezei pedig világszerte ismertté tették a nevét. Hatalmas rajongótábora alakult ki, magával ragadó színpadi jelenléte, szenvedélyes előadásmódja a dívá közé emelte. Nem véletlen, hogy egyik lemeze a Divine Sarah, azaz az isteni Sarah címet kapta.

Turi Gábor Jazz Szabadegyeteme a jazz nagy egyéniségeit bemutató sorozatban Sarah Vaughan varázslatos világába vezeti be az érdeklődőket.