Egyéb

Borszerda | Középpontban: Csontváry

Magyar Nemzeti Galéria
2024. július 10. (szerda) 18:00 - 22:00

Helyszín:

Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2024-ben immár tizenharmadik alkalommal!

A Magyar Nemzeti Galéria egyik legnépszerűbb programsorozata idén is várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvény ismételt színes programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák tematikái az utóbbi időszakban megújult állandó kiállítások köré épülnek. Az egyes esteken megismerhetik Csontváry Kosztka Tivadar festészetét, az 1945 utáni művészetet bemutató Lépésváltás-frissítve! című tárlatot, az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményt, valamint a 20. századi magyar művészettel foglalkozó Modern idők című kiállítást.

Az idei évben a pénzügyi piac egyik meghatározó és dinamikusan növekvő magánbankja csatlakozott főtámogatóként az eseményhez. A K&H privát bank ügyfelei, illetve a rendezvény vendégei számára is szeretné lehetővé tenni, hogy megtapasztalhassák azt a harmóniát, amit egy pohár finom bor, a lenyűgöző panoráma és a művészet által elérhető vizuális, szellemi feltöltődés nyújthat. Az innováció és a fenntarthatóság mellett elkötelezett pénzintézet támogatásával és Hatos Fanni, a Michelin-csillagos SALT étterem sommelier-jének és a Bortársaság borászati kapcsolattartójának ajánlásával a programsorozat történetében az idei évben elsőként nemzetközi színtéren is ismert és elismert magyar natúr borászatoknak is lehetőségük nyílik a bemutatkozásra, amelyeknek a borai organikus vagy biodinamikus megközelítéssel termesztett szőlőből, adalékanyagok nélkül készülnek.

Július 10-én a Szent György-hegyi Szászi Birtok és a Bencze Birtok, július 17-én a Somló-hegyi St. Margit Pincészet, illetve Jász Laci Pincéje, július 24-én a nyugati országrészből a Pannonhalmi Főapátság Borászata és az Unger Bormanufaktúra, július 31-én pedig a Hajós-Bajai Koch Pincészet, valamint a Sziegl Pince mutatkozik be.

Ne hagyják ki idén sem a Borszerdákat, és élvezzék a csodálatos panorámát a Magyar Nemzeti Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában!



Borvidék: Szent György-hegy

BORÁSZATOK
Klasszikus borászat: Szászi Birtok
Filozófiájuk egyszerű, mint a tájhoz fűződő viszonyuk: értékállót és szépet alkotni, a környezetük maximális tiszteletben tartásával. A Szászi Birtok elkötelezett híve a biogazdálkodásnak és a fenntartható birtokfejlesztésnek. Céljuk, hogy természetközeli műveléssel, a környezet etikus használatával, hagyományos és modern borászati technológiák alkalmazásával évjárati sajátosságokat megmutatva meséljenek folyékonyan a világnak erről a kis szegletéről.

Natúrborászat: Bencze Birtok
A Bencze család a kezdetektől organikusan, majd 2015-től a teljes területen biodinamikusan dolgozik, a régi magyar szőlőfajták és a termőhelyben rejlő potenciál feltárását tűzve ki célul. Keresik az utat, hogy hogyan lehet minél inkább beavatkozásmentesebben, a természettel a lehető legmagasabb szintű összhangban dolgozni. A présen kívül más elektromos eszközt nem használnak, gravitációs technikákkal dolgoznak, a tételeket nem derítik, nem szűrik, és 2018-as évjárattól kezdve teljesen elhagyták a kén használatát.


BESZÉLGETÉS
19.00-19.45 Csontváry hagyatéka | Bellák Gábor művészettörténész és Gerlóczy Gábor képzőművész beszélgetése
1919 októberében Gerlóczy Gedeon nagyjából egy Iványi-Grünwald Béla-kép áráért, 9600 koronáért vásárolta meg Csontváry Kosztka Tivadar hagyatékát, harminckilenc festményt, valamint rajzokat, vázlatokat. Gerlóczy Gedeon története legalább olyan érdekes, mint Csontváryé. Erről beszélget Bellák Gábor művészettörténész és Gerlóczy Gábor képzőművész.
Helyszín: Csontváry-forduló

TÁRLATVEZETÉSEK
A tárlatvezetések várható időtartama: 50-60 perc
18:15 Kriptától a kupoláig. Exkluzív épületséta
Limitált férőhelyű, exkluzív épületsétánk végén a város legszebb panorámáját nyújtó kupolájában koccinthatnak!
Találkozási pont: földszint, Információs pult
18:30 A bábu megszólal. Anna Margit különleges világa | Kolozsváry Marianna művészettörténész kurátori tárlatvezetése A bábu megszólal című Anna Margit-életmű kiállításban

Találkozási pont: földszint, a kiállítás bejárata
A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc
18:15 | 19.30 | 20.45 Egy örök motívum – Fák a művészetben | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: I. emelet, Trónterem

18:30 | 19.45 | 21.00 Isteni sugallatok | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: I. emelet, Trónterem

19:45 | 20.45 Na’Conxypán hercege, Gulácsy Lajos. A 20. század eleji magyar művészet vizionárius alkotója | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: II. emelet, Modern idők kiállítás
19:45 Contemporaries of Csontváry | Guided tour for our English-speaking guests with visual artist Alexandra Hegedűs
A tárlatvezetés várható időtartama: 30-40 perc
20:00 Fehér Dávid művészettörténész kurátori tárlatvezetése a Sean Scully. Kibefordítva című kiállításban
Találkozási pont: I. emelet, a kiállítás bejárata

ZENE
18.00–22.00 Örökérvényű különcök | A Danubia Zenekar művészeinek fellépése
A zene és a művészet kapcsolata rendkívül sokrétű és több műfajt érint. A Danubia Zenekar és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű fellépésén a képzőművészet és a zene egymást erősíti a befogadói élményben.
18.00-19.00
Fellép: Papp Tímea (hárfa), Bassi-Nagy Katalin (fuvola), Falb Bence (brácsa)
Elhangzó darabok:
C. Debussy: Sonata for Flute, Viola and Harp
C. Debussy: Clair de Lune
C. Debussy: Arabesque no.1
C. Debussy: La fille aux cheveux de lin
J. S. Bach: Flute Sonata in G minor BWV 1020
Bax: Elegiac Trio
19.45-22.00
Fellép: Mayer Albert (gitár)
Mayer Albert gitárművész műsorában különböző műfajok találkoznak, a klasszikus zenétől a könnyedebb dallamokig színesítve az estét
Helyszín: I. emelet, kupolatér