Egyéb

Borszerda: Szinyei - Ferenczy

Magyar Nemzeti Galéria
2022. július 13. (szerda) 18:00 - 22:00
Ár: 4400 Ft, kedvezményes: 3400 Ft

Helyszín:

Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2022-ben immár tizenegyedik alkalommal!

A Magyar Nemzeti Galéria egyik legnépszerűbb programsorozata idén is várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvény ismét színes programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit.
Idén nyáron több különleges kiállítást láthat a Borszerdák közönsége: a júliusi esteken megtekinthetik az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938), a Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában, illetve Az Eszmény felé. Belga szimbolista szobrászat a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című tárlatokat. Az esteken az előadások az Art deco Budapest kiállítás köré szerveződnek.

Ne hagyják ki idén sem a Borszerdákat, és élvezzék a csodálatos panorámát a Nemzeti Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában!


BOR | Pannonhalmi Főapátság borászata
A Pannonhalmi Főapátság borászata Magyarország legrégebbi szőlészeti-borászati hagyományokkal bíró pincészete. A 996-ban „Pannónia Szent Hegyén” letelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a rómaiak által meghonosított, de időközben feledésbe merült szőlőművelő-borkészítő tradíciót. Jelenleg 50 hektáros összterületen saját kézben folyik a szőlőtermesztés, amely birtokrendszer 2010-ig évről évre teljesen újratelepítésre került. Az új pincészet a legmodernebb technológiával van felszerelve, míg borkészítési koncepciójának alapja a gravitációs anyagmozgatási rendszer, amelynek révén évi mintegy 400 000 palack kimagasló minőségű, a termőhely és a szőlőfajták sajátosságait magán hordozó bor készítésére nyílik lehetőség.


19.00 Előadás - A fekete szirén: Josephine Baker Budapesten | Földi Eszter művészettörténész előadása
1925-ben Josephine Baker a Revue Nègre sztárjaként Párizsban egy éjszaka alatt robbant be az európai szórakoztatóiparba, és pár éven belül Európa egyik legjobban fizetett előadóművésze, ünnepelt, körülrajongott sztárja lett. 1928-as turnéja, amelynek során Budapesten is fellépett, igazi világszenzáció volt. Az előadásban megismerhetjük Josephine Baker karrierjét, budapesti fellépéseinek történetét, és betekintést nyerhetünk a húszas évek budapesti revüéletébe is.
Az előadás várható időtartama: 50-60 perc


Tárlatvezetések
18.15 | 19.15 | 20.15 A természet igézetében – barangolás a nemzetközi gyűjteményben | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: D épület, I. emelet, 1800 utáni nemzetközi gyűjtemény
18.30 | 19.30 | 20.30 Vidékről a nagyvárosba | Mácsay Kriszta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, Modern idők kiállítás
19.00 | 20.00 | 21.00 Mesterek és tanítványok | Hegedűs Alexandra képzőművész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, északi nyaktag
A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc
18.30 Izgalmas történetek a plakátok mögött | Katona Anikó művészettörténész kurátori tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, Art deco Budapest kiállítás
19.30 Átöröklés – klasszikus művészeti szemléletmódok a második világháború utáni művészetben | Petrányi Zsolt művészettörténész kurátori tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, III. emelet, Lépésváltás – frissítve! kiállítás
A tárlatvezetések várható időtartama: 50-60 perc


Zene | Gáspár Károly Trió
Fellép: Gáspár Károly: zongora, Horváth Balázs: bőgő, Bágyi Balázs: dob
Gáspár Károly zongorista a hazai jazzélet egyik meghatározó, több szakmai díjjal elismert szereplője, aki „Az év zongoristája” is lett 2020-ban a JazzMa.hu olvasói szavazólistája alapján. Triójával saját kompozíciókat és jazz standardeket egyaránt műsoron tartanak. Zenéjük friss és progresszív, ugyanakkor tiszteletben tartják a mainstream jazz hagyományait. 2017 óta több albumuk is megjelent, nemrég, 2022 márciusában pedig Gáspár Károly szólólemeze látott napvilágot Centuries Suite címmel.


20.15–20.45 Beszélgetés | A bor – és ami mögötte van…
A BorPortré képviselője, Kocsis-M. Brigitta vendégei között szerepelnek a tudományos, az üzleti és az innovációs szféra kiemelkedő szakemberei, akikkel kötetlen hangnemben beszélget hétről hétre egy-egy pohár magyar bor mellett. 2020 márciusa, vagyis a pandémia kezdete óta a műsor mérlege közel 150 beszélgetés, több mint 80 támogató borászat és csaknem 40 szakmai partner, valamint egy 6 fős alkotói csapat, akik az interjúk mellett teljes online jelenlétet biztosítanak, legyen szó bor tematikájú ismeretterjesztő cikkekről vagy a közösségi média felületein való aktivitásról. A műsort 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia támogatta, 2022-től podcast formátumban a PodPad oldalán hallgatható.

A Pannonhalmi Főapátság borászatának képviselőjével július 13-án Kocsis-M. Brigitta beszélget.

Ajánlók és kritikák: