Egyéb

Egy mozdulatnyi Japán / Workshop Kenéz Lászlóval

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
2023. október 20. (péntek) 15:30

Helyszín:

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
1062 Budapest, VI. kerület, Andrássy út 103

A program folyamán komplex módon ismerkedhetnek meg a résztvevők a japán kultúrával, zen-buddhizmussal és a meditáció különféle módjaival.
A programot Dr. Kenéz László a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára, a Zen Akadémia vezetőségi tagja tartja, akinek fő kutatási területe a japán bambuszfuvola, a sakuhacsi hagyományos zenéje, a hangszer meditatív használatának hagyományos formái, a japán zen buddhizmus művészeti gyakorlatának integrálási lehetőségei.

De mi is várható?
A program rövid, ám intenzív szellemi és gyakorlati bevezetést nyújt a japán művészetekbe. A foglalkozáson az érdeklődők speciális eszközök révén ismerkedhetnek meg a tusfestéssel, a kalligráfiával, a japán bambusz fuvolával, a kert- és harcművészettel: mindegyikkel egy-egy mozdulat erejéig. E művészetek, vagy még inkább "utak" (japánul: dó) elsajátítása azonban igen nagy kihívás elé állítja a nyugati kultúrában élő tanítványokat. A legfőbb nehézséget az jelenti, hogy e művészetek nem az eredményre, azaz a műalkotásra helyezik a hangsúlyt, hanem a műalkotás létrehozásának folyamatára, vagyis a gesztusra, a mozdulatra. Nem az a lényeg tehát, hogy valami úgy nézzen ki, mint a japán művészet remekei, hanem, hogy megvalósuljon az a belső attitűd, amellyel azokat létrehozzák, még ha nem is úgy néz ki az eredmény. Előzetesen erről pedig csak ennyit: a kulcs a mozdulatban rejlik, így akár egyetlen gesztus is elegendő lehet ahhoz, hogy valaki elinduljon az úton.