Egyéb

Előhívás: Tomsics Emőke

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2022. december 07. (szerda) 17:30
Ingyenes

Helyszín:

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.

A kérdező: Szarka Klára


2022-ben új beszélgetéssorozatot indít a Capa Központ ELŐHÍVÁS címmel. A terveink szerint kéthavonta jelentkező program keretében ezúttal nem az alkotókat kérdezzük, hanem azokat a szakembereket, akik egy nagy múzeum, egy jelentős archívum, vagy egy saját hely falai között szervezőként, kutatóként, „gondozóként” foglalkoznak a fotográfiával. Kurátorokat, archívumkezelőket, muzeológusokat, művészettörténészeket „hívunk elő”, hogy a legutóbbi projektjeik kapcsán meséljenek munkájuk mindennapjairól, különleges pillanatairól, és hogy megosszák velünk a legizgalmasabb, szakmai tanulságokkal teli háttértörténeteket. A személyes hangvételű ÉLET & MŰ, illetve a FÓKUSZ ÉS TÁVOLSÁG sorozatunkhoz hasonlóan az ELŐHÍVÁS beszélgetések alkalmával is képvetítéssel egybekötve idézzük föl az interjúalanyok életének, pályájának, útkeresésének fontos állomásait, lezárásként pedig jövőbeni terveikről kérdezzük őket.


Minden fotográfusnak, ha komolyan veszi, amit csinál, megfordul a fejében, mi is lesz a sorsa a műveinek több évvel, évtizeddel elkészültük után. Bizonyos szempontból a fotó legbecsesebb lelőhelye a múltat megőrző, de a jövőhöz szólni akaró múzeum. Különösen akkor, ha olyan értő és gondos történész, muzeológus kezei közé kerül, mint amilyen Tomsics Emőke.


Beszélgetőpartnerünk az elmúlt évtizedekben tanúja lehetett a fotó és fotótörténet felértékelődésének, vagy talán helyesebb azt mondanunk: az ő munkássága is hozzájárult ahhoz, hogy a fényképet végre a helyén kezelje a tudomány, a muzeológia, és a kulturális politika is.


Tomsics Emőke PhD
A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti főmuzeológusa kis híján negyven éve. Ez az a gyűjtemény, amelyik többször is nevet váltott, de a lényeg, a történeti fotó, illetve a fotótörténeti értékek gyűjtése, őrzése és feltárása soha sem változott. Tomsics Emőke még ismerte a nagy elődöket és része van abban, hogy a fiatalabb gárda is különleges érzékenységgel bánik a százezres fotókinccsel. Mindent tud Budapest korábbi arcairól, de ha kérdezik, elárulja azt is például, hogyan válhat fotellá egy anya a fényképeken. Mi pedig kérdezni fogjuk erről és sok más titokról is.


Az eseményen való részvétel ingyenes.