Egyéb

Extraktivizmus és a kutatói fordulat

Online nézhető ONLINE
2021. május 21. (péntek) 18:00

Részt vevő művészek: Vladan Joler; Kate Crawford
Részt vevő kurátorok: Nolasco-Rózsás Lívia
Támogatók: Summa Artium, Goethe Intézet
Partner: Igor Metropol


Kate Crawford és Vladan Joler az Anatomy of an AI System (2018) című kutatási és vizualizációs projekten dolgoztak együtt, ami az Egy automatizált jelen allegóriái kiállítás központi eleme. Ebből az alkalomból a művész és a kutató az általuk használt metodológiáról és a mesterséges intelligenciával szembeni kritikus, az akadémiai és művészi kutatás határán álló projekten való munka közben megfogalmazott céljaikról beszélnek.


Kate Crawford nemzetközileg elismert kutató, aki az elmúlt évtizedet az adatrendszerek, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia társadalmi hatásainak vizsgálatával töltötte. Kate munkája során együttműködésen alapuló művészeti és kritikai vizuális design projektekben is részt vesz.


Vladan Joler a SHARE Alapítvány társalapítója és az Újvidéki Egyetem Új Média tanszékének professzora Szerbiában. Vezetésével működik a SHARE Lab kutató és elemző laboratórium, mely olyan kortárs jelenségekkel foglalkozik, melyek a modern technológia és a társadalom metszéspontjaiban állnak.


A beszélgetés nyelve angol.