Egyéb

Hauszmann paripái

Budavári Palota
2024. március 31. (vasárnap) 11:00
Ár: 3500 Ft

Helyszín:

Budavári Palota
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

Vezetett bejárás az újjáépült Lovarda épületében


A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett Lovarda valamennyi helyisége egyedül a Budai Várséták tematikus vezetésével látogatható! Helyszíne, a Csikós udvar a második világháború okozta sérüléséket követően az 1950–60-as évek kultúrpolitikájának esett áldozatul, így a Lovarda, Főőrség, Stöckl lépcső és a rámpa épületegyüttesét lebontották. A sétán megismerhetitek az egykori Királyi Palota most visszaépített kiszolgáló épületeit, így betekintést nyerhettek a századforduló világába. Körbesétáljátok a királyi testőrség hivatali épületéül szolgáló Főőrséget, majd a korábban a lovak le- és felvezetésére szolgáló rámpán keresztül megközelíthetitek a Lovardát. Az impozáns épületbe lépve feltárul előttetek a márvány előcsarnok, a grandiózus lovaglócsarnok, annak korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő ácsolt díszmennyezete, az egyedi „hauszmannzöld” üvegablakok, valamint a zenekari és királyi páholy is.


INDULÁS: 1014 Budapest, budai Vár, Hunyadi udvar – Palota Info Palace – A Budavári Palota megújítását bemutató látogatóközpont
ÉRKEZÉS: 1014 Budapest, Csikós udvar
IDŐTARTAM: 90 perc


Jó tudni
• 12 éves kor felett ajánlott
• a séta a megadott időpontban indul, a későn érkezőket nem tudják megvárni
• rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk
• macskaköves utakon, lépcsőkön, szűk folyosókon visz az út, a séta nem akadálymentes
• megfelelő cipő viselése javasolt


A Lovardában ingyenesen kizárólag a főbejárat mögötti márvány vesztibült és a lovaglócsarnokot tekinthetitek meg. A Hauszmann paripái című sétánkon viszont bejárhatjátok a Lovarda teljes területét, miközben szakértő sétavezetőink részletesen bemutatják az épület történetét és az újjáépítés kulisszatitkait is.