Egyéb

Holdunk krátereitől Orion hatalmas ködéig Holdfotózással

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. március 16. (szombat) 19:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Esténket a már szabad szemmel is látható hatalmas Orion-köddel kezdik, majd égi kísérőnkön felfedező útra indulnak. A három kráter sugársávokkal, központi csúcsokkal és teraszos falakkal bűvöli el az észlelőket.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Nagy Orion-köd (M42): galaxisunk egyik legösszetettebb és legszebb köde, közepén a jellegzetes Trapézium csillaghalmazzal. Gázcsomók, portornyok és ölelő gázkarok fantasztikus világa.
Hold, Aristoteles kráter: nyugati oldalát meredek, fényes sánc határolja. Keleten lankásabb teraszok láthatók, amiket csak központi csúcsai és sugársávjai múlnak felül.
Eudoxus kráter: a kicsiny, 67 km-es kráter, meredek teraszos falaival, és apró kerek központi csúcsszórásával az Aristoteles méltó kísérője.
Maurolycus kráter: A 114 km-es Maurolycus a Hold déli vidékének egyik legjellegzetesebb krátere. Feltűnő, teraszos kráterfallal és több központi csúccsal is rendelkezik, amelyet kisebb-nagyobb mellékkráterek díszítenek.
A Hold túráról saját emlékfotóval térhetnek vissza, amit mobiltelefon adapterük segítségével készítenek majd el.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.