Egyéb

Jupiter szelleme köd és Holdunk óriásai

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. április 13. (szombat) 20:30

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A hűséges égi kísérő felfedi egyik legősibb és legnagyobb kráterének a titkait. Majd a Nektárok tengerének a partján lévő hatalmas krátert észlelhetik. Végül távcsőóriásukat egy közeli planetáris köd felé irányítják, melynek fehér törpe csillagát és annak ledobott gázrétegeit láthatják.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Janssen kráter: a Hold egyik legidősebb és legnagyobb krátere. A több milliárd éves, 201 km széles kráter alján íves rianásokat, körülötte pedig számos mellékkrátert észlelhetnek.
Fracastorius kráter: a hatalmas, 124 km-es kráter a Nektárok tengerének ékköve. Lepusztult falain és fekete, bazaltos aljzatán túl a körülötte lévő mellékkráterek is különlegessé teszik.
Jupiter szelleme köd (NGC 3242): a Hydra csillagkép planetáris ködének a közepén egy halvány fehér törpe csillag sejlik fel. A csillag a levetett gázhéjai miatt bolygószerűnek látszik, mint a Jupiter. Innen ered egzotikus neve.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.