Egyéb

Miika Pelkonen (FI): A trükk amit nem lehet megmagyarázni

Trafó
2024. április 13. (szombat) 14:00
Ingyenes

Helyszín:

Trafó
1094 Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.

#varázslat #trükk #titok


A performansz nyelve angol.


1960-ban Lewis Ganson és Dai Vernon kiadta a More Inner Secrets of Card Magic című útmutatót. A könyv egyik trükkje a The Trick That Cannot Be Explained (A trükk, amit nem lehet megmagyarázni) címet viseli. Az elnevezés annak köszönhető, hogy a bűvész, Dai Vernon nem tudta elmagyarázni az írónak, Lewis Gansonnak a trükk titkát, mert az minden előadással változik.

Valójában a titok egy különleges kártyatrükk és a bűvészet filozófián alapszik. A mű megkérdőjelezi a bűvészet, mint átgondolt és begyakorolt előadás egész koncepcióját, mivel az nagyrészt a szerencsén és a bűvész reakció képességén alapul. A bűvész bízik a szerencséjében és amikor egy alkalmas véletlen adódik, azt állítja, hogy pontosan ez volt az a trükk, amire eleve készült. A titok tehát abban rejlik, hogy a bűvész a véletlent előre eltervezettnek tételezi.

Az előadásban Miika Pelkonen egyszerre csak egy embernek adja elő a Trükköt, de a többi néző oldalról nézheti a mutatványt. A trükkben részt vevő személyt arra kérik, hogy üljön le az asztalhoz a bűvésszel szemben.

Miika Pelkonen többszörös finn bűvészbajnok és a kártyamágia Európa-bajnok.


Bűvész: Miika Pelkonen
Koncepció: Kalle Nio
A trükk: Dai Vernon, Lewis Ganson, Miika Pelkonen