Egyéb

Négy csillagképet átívelő elbűvölő távcsőtúra

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. május 21. (szombat) 21:15
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Távcsőóriásukkal a tavasz sztár csillagképeibe utazva pompás égi objektumokhoz kerülhettek közelebb. Megismerhetitek és szemeitekkel meg is vizsgálhatjátok a gyönyörű kettőscsillagok, galaxisok, és gömbhalmazok elbűvölő világát. 
⦁ Károly szíve kettőscsillag (Cor Caroli, α Canum Venaticorum): Bemelegítésként megkereshetitek a Vadászebek legfényesebb csillagát. A távcsőben egy fényes, és egy sokkal halványabb csillagpárra bomlik. Nevét Edmond Halley adta nagylelkű pártfogója, II. Károly brit király tiszteletére. Az uralkodó alapította az egyik legelső modern csillagdát, a Greenwichi Királyi Obszervatóriumot.
⦁ M13 gömbhalmaz: A Herkules csillagkép gömbhalmaza háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog ránk. A távcsőóriással a halmaz csillagok sokaságára bomlik, póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.
⦁ Feketeszem-galaxis (M64): A Bereniké Haja csillagképben található spirálgalaxis magjának közelében sötét porsáv látszik, mintha fekete belső szemmel nézne vissza ránk a fényes és látványos csillagváros.
⦁ M49 galaxis: Áttérve a Szűz csillagképbe, bolyongunk egy kicsit a Virgo galaxishalmazban. A halmaz legfényesebb tagja az M49 elliptikus galaxis. A megtermett lencse alakú csillagváros magjában valószínűleg egy szupernehéz feketelyuk pöffeszkedik.
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz!