Egyéb

Nincs parancs

TISZApART mozi
2020. szeptember 18. (péntek) 18:00

Helyszín:

TISZApART mozi
5000 Szolnok, Templom utca 4.

magyar dokumentumfilm, 71 perc


Valóságfilm a Vasfüggöny Végnapjairól


Rendező-operatőr: Szalay Péter
Operatőrök: Lovasi Zoltán, Nagy Ernő
Dramaturg: Dr. Hidas Ildikó
Vágó: Szalay Péter
Producer: Péterffy András


Főbb szereplők: Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schaffitel, Mészáros Ferenc, Nagy László


1989. Európa sorsfordító éve. Egy 40 évig működő rendszer hirtelen összeomlik, a határok átrajzolódnak.


A NINCS PARANCS! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története. Mindketten hatáskörüket túllépve, átengedték a kelet-német tömeget a magyar, majd a német határon. Erre mondta Bella: „Eljött az alezredesek ideje!” A két határnyitás stációit járjuk végig a történet szereplőivel. Ők azok, akiket a regnáló hatalom - konkrét parancs nélkül - sorsukra hagyott! Választaniuk kellett a több évtizedes gyakorlat, a hatalom által elvárt kegyetlen tűzparancs betartása, vagy a saját emberségük diktálta békés megoldás között. Az adott történelmi pillanatban, mindkét parancsnok a határ megnyitása, az emberek átengedése mellett döntött, megelőzve ezzel egy véres konfliktus lehetőségét. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.


Helytállásuk nélkül mi következhetett volna?


A NINCS PARANCS! erre is szolgál válasszal. A film középpontjában álló drámai esemény, egy keletnémet család tragédiája bizonyítja, mi lehetett volna a lehetséges következmény.


A fiatal házaspár gyermekével néhány nap késéssel akart átszökni a magyar határon, amikor ismét eldördült egy fegyver. A Vasfüggöny utolsó áldozatának (Kurt-Werner Schulz) katartikus története egy lehetséges történelmi katasztrófa elkerülésének, és a megbocsájtásnak üzenetét hordozza.


A vetítés után vendégek lesznek a film alkotói.