Egyéb

Nők és lakhatás - kiadványbemutató és beszélgetés

Online nézhető ONLINE
2021. február 24. (szerda) 17:00

A “Nők és lakhatás” kiadvány azt járja körül, hogy a lakhatási válság miért érinti a nőket különösen hátrányosan, hogy ma Magyarországon milyen, speciálisan nők számára elérhető lakhatási megoldások vannak, és hogy milyen módon lenne érdemes a különböző lakhatási formák körét bővíteni, hogy azok speciálisan a nők - azon belül pedig a fokozottan sérülékeny női csoportok - szükségleteire is tudjanak válaszolni. A kiadvány kutatói és szerzői Pósfai Zsuzsi és Dés Fanni. A kutatás a Periféria Központ, a NANE Egyesület és a Friedrich Ebert Alapítvány Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje közötti együttműködés eredménye.

Két fő szempontot tartunk fontosnak a nők lakhatással kapcsolatos nehézségei terén. Egyrészt a nők rossz gazdasági pozícióját a társadalomban: a nők jellemzően kevesebbet keresnek és alacsonyabb pozíciókban dolgoznak, mint a férfiak. Ehhez adódik hozzá, hogy a háztartásban az esetek többségében a nőkre hárulnak a háztartási és gondoskodási terhek, ami tovább rontja helyzetüket a formális munkaerőpiacon. Egy egyedülálló, gyerekes nő számára különösen nehéz a lakhatás és a megélhetés biztosítása a támogató struktúrák hiányában. A másik fontos szempont a nők elleni erőszak és a nők lakhatási krízishelyzeteinek szoros összefonódása. A nők ellen a leggyakrabban partnerük, családtagjuk követ el erőszakot, bántalmazást. A bántalmazó párkapcsolatokból való kilépést rendkívüli módon megnehezíti az anyagi kiszolgáltatottság, az, hogy a lakhatás megoldása gyakran az elkövetőtől függ. A szociális intézményekben megjelenő, súlyos lakhatási krízishelyzetekbe került nők túlnyomó többsége életútja során nők elleni erőszak áldozata volt, tehát a probléma felülreprezentáltan jelen van a szociális ellátórendszerben.

Az eseményen a kiadvány bemutatásán kívül olyan szervezetek mutatkoznak be, melyek a nők lakhatása terén előremutató programokat valósítanak meg. Az eseményen angol-magyar tolmácsolást biztosítunk a zoom rendszerén keresztül.

Az esemény programja:
2021. február 24.
17.00-17:05: Köszöntő, Malomvölgyi Csilla (FES)
17.05 - 17.20: a kiadványt bemutatja Dés Fanni és Pósfai Zsuzsi
17.20 - 17.50: megvalósuló programok bemutatkozása 10-10 percben
- Józan babák - Babaház (Oberth József és Mándi Bettina)
- Ferencvárosi Önkormányzat “Óvóhely program” (Lombos Petra)
- Standing Together, Whole Housing Programme (Rebecca Vági)
17.50 - 18.00: kérdések


Regisztráció