Egyéb

Pszicho-Filo Műhely - online - Jó élet, rossz élet

Online nézhető ONLINE
2021. május 28. (péntek) 18:00 - 21:00

A Pszicho–Filo Műhely célja: beszélgetés az élet dolgairól, együttgondolkodás olyan témákról és problémákról, amelyek mindenkit foglalkoztatnak. Fogalomtisztázás, mentális rendrakás, „agytágítás”. Ugyanakkor mind ezeknél több is, hiszen miközben az élet nagy kérdéseiről beszélgetnek vagy vitatkoznak, a megnyilvánuló igazságot keresik és igyekeznek közelebb kerülni a valósághoz: tényleg meg akarják érteni, hogy mi a szeretet, az erőszak, a hatalom, a vágy vagy hogy mi teszi az embert normálissá, őrültté.
A workshop önismereti jellegű, amennyiben a résztvevőket szembesíti saját értékrendjükkel, világszemléletükkel és gondolkodásmódjukkal, de szemléletformáló hatása is van, hiszen a mások értékrendjével, nézőpontjával való találkozás kimozdít beidegződéseinkből és átrendezi mentális térképünket. Arra törekszenek, hogy résztvevőknek minden alkalommal egy olyan szellemi kalandban legyen része, ami önmagában is élmény. Ahogyan mindeközben egymással bánnak – megszégyenítés és ítélkezésmentes környezetet teremtve –, az enyhíti a szeparáció érzését és elősegíti a kapcsolatteremtést.
A workshop formája és lezajlása: nagycsoportos beszélgetés az éppen adott témáról. Minden workshop-résztvevőnek előre kiküldenek egy összességében 10–30 oldalas, goondolatébresztőnek szánt szöveget, amely tartalmazni fog legalább egy filozófiai és legalább egy pszichológiai megközelítést a témához. A szövegeket a workshopon beszélik meg. A workshop első felében személyes élményekkel és tapasztalatokkal dolgoznak. A második részben az előre elküldött szövegek mentén folytatják a beszélgetést.