Egyéb

Shalom, Buda! - Séta a polgárvárosban a budai zsidóság nyomában

Budai vár, Szent György tér
2024. április 07. (vasárnap) 11:00
Ár: 3500 Ft

Helyszín:

Budai vár, Szent György tér
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér

Indulás: Szent György tér - Információs pont
Érkezés: Táncsics Mihály u. 26., Középkori Zsidó Imaház
Időtartam120 perc


Vajon ki volt Henel comes, Mendel Jakab, Szerencsés Imre vagy Schulhof Izsák? Hol található a budavári zsidó közösség középkori rituális fürdője, a mikve és hol lehettek a zsinagógáik? Melyek voltak a budai zsidóság fénykorai, amikor tudásukkal és szorgalmukkal hozzájárultak a város gazdasági fejlődéséhez, szellemi és kulturális gyarapodásához, és melyek voltak várbéli történetük legsötétebb pillanatai, amikor az életük is veszélybe került?


A séta során ezekre a kérdésekre is választ kaphattok, de szót lesz báró Hatvany Lajos híres irodalmi szalonjáról vagy a vészkorszak rettenetes időszakáról is, amikor a német hadsereg prominens tagjai, az SS és a Gestapo emberei vették birtokukba a korábbi zsidó tulajdonosoktól kisajátított várbéli épületeket. Kiderül az is, vajon mi köti össze a Zwack-, a Nákó- és a Berg-családokat Raoul Wallenberggel. A program végén a Középkori Zsidó Imaházban egy kicsiny, virágzó zsidó közösség jelenéről is mesélnek a szervezők.


Jó tudni
Az urak fedett vállal, térdet fedő nadrágban és fejfedővel, a hölgyek fedett vállal és térdet fedő szoknyában lépjenek be a zsinagóga területére.


A séta útvonala nem akadálymentesített, a program során lépcsőkön is kell  közlekedni. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor.


A program rossz időjárás (például esőzés) esetén is elindul.


A program pontosan a meghirdetett időpontban kezddődik, a későket tudják megvárni. 


Programunkat 12 éves kor felett ajánljuk.