Egyéb

Vadászat Mátyás királlyal - Vezetett bejárás a budanyéki régészeti feltárás területén

Hűvösvölgyi út 78
2024. április 20. (szombat) 11:00
Ár: 4500 Ft

Helyszín:

Hűvösvölgyi út 78
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 78

Ismerd meg a középkori királyaink egykori vadászkastélyának és kápolnájának történetét és maradványait! Sétálj festői környezetben, Budapest II. kerületében, az egykor itt húzódó királyi vadaskert közelében!

A középkori Buda városától alig öt kilométerre, a Budai-hegység egykori kiterjedt erdőségeinek központjában emelkedett Nyék falu és temploma, valamint a 16. század elején felépített, új királyi udvarház. Sétánk során először bejárjuk a Jagelló II. Ulászló által emelt reneszánsz vadászkastély romjait, és felidézzük a Hűvösvölgyben húzódó hajdani királyi vadaskert történetét. A krónikások szerint Hunyadi Mátyás, II. Ulászló és II. Lajos mellett Szulejmán szultán is látogatta az udvarházat és a vadban gazdag területet, amely az oszmán-török időkben pusztult el. Ezt követően átsétálunk Nyék falu egykori templomához, a később királyi kápolnaként szolgáló épület romjainak helyszínére, ahol két évvel ezelőtt – közel száz esztendővel az első feltárást követően – zajlott régészeti ásatás. Milyen új információkkal és eredményekkel szolgált a kutatás? Mit tudunk a templom építési korszakairól és a közelében lévő temetkezésekről? Hány csontváz, milyen érdekes régészeti leletek és meglepő tárgyak kerültek elő a feltárás során? Programunkon minden kiderül!

A régészeti feltárás a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet együttműködésében valósult meg.


INDULÁS: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 78.
ÉRKEZÉS: 1021 Budapest, Szerb Antal utca 14–16.
IDŐTARTAM: 90 perc


Jó tudni
• 12 éves kor felett ajánlott
• a séta a megadott időpontban indul, a későn érkezőket nem tudják megvárni
• a program rossz időjárás (például esőzés) esetén is meg lesz tartva
• a helyszín nem akadálymentes, a talaj egyenetlen, olykor csúszós, sáros
• vízálló, bokát tartó, zárt cipő (bakancs) viselése javasolt
• zárt ruházat viselése javasolt
• a sétán saját felelősségre lehet részt venni, és a területen csak a sétavezető által kijelölt útvonalon szabad közlekedni