Egyéb

Varázsnapok a Tücsöktanyán – Tökparti

Fakutya Zenekar előadó
Tücsöktanya Családi Játszóház
2022. október 30. (vasárnap) 10:30 - 23:59
Ár: 1500 Ft

Helyszín:

Tücsöktanya Családi Játszóház
1138 Budapest, XIII. kerület, Dagály utca 15/a.

A Fakutya együttes táncháza.


A zenekar 2000 novemberében alakult, eredetileg három taggal: Walch Mártonnal, Székely Zoltánnal és Kudász Ferenccel. Halmos Kata a Kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, 2001 nyarán csatlakozott az együtteshez. Szentkereszty Judit 2004-től 2007-ig énekelt velük. Régi barátjuk, Kis Sándor 2008 óta teljes jogú tag. Kezdetben a zenekar fő tevékenységét a gyermektáncházak adták, kiegészítve felnőtt táncházas programokkal és hagyományos népzenei koncertekkel. 2004-től kezdve egyre több lehetőség adódott koncertezésre: a táncházak mellett rájuk jellemző népzenei feldolgozásokkal léptek a közönség elé. Ilyenkor szaxofon, elektromos koboz, basszusgitár és ütősök is megszólalnak.


Első lemezüket 2006 áprilisában mutatták be, a gyerekközönség felé való elkötelezettségük pedig a 2007-ben megjelent második lemezükön hallható. Kísérletező kedvük az első lemez továbbgondolásaként 2009-ben megjelent harmadik, koncept-albumukon teljesedett ki.


A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep október 31. éjszakáján (ami a Mindenszentek katolikus ünnep előtti este), amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. A halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is, a bulizós és játékos hangulatú harsány szokásokkal és a vicsorító vagy vigyorgó, de rendszerint világító töklámpás szimbólumával, amely jellegzetes kellékként az ír népszokás faragott karórépájából az évszázadokig tartó változások során a mai napig megmaradt.


10.00-13.00 Tücsök Alkotóműhely, családi társasjáték, játszóház