Fesztivál

ArchiKids Budapest_VárosÁlmodók

KÉK - Kortárs Építészeti Központ
2020. szeptember 26. (szombat) 10:00 - 18:00

Helyszín:

KÉK - Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.

A világszerte jelentkező ArchiKids fesztiválok mintájára lehetőséget teremtenek arra, hogy a gyerekek a bennük élő építésszel ismerkedjenek.


Az idén április 25-én megrendezésre kerülő ArchiKids Budapest építészeti fesztivál a jövő generációival kezdeményez párbeszédet. Hogyan tudják partnerként kezelni a gyerekeket a városi tér alakításában? Hogyan irányítsák figyelmüket közvetlen környezetük megfigyelésére, tudatos értékelésére?
Milyen struktúrák makett szintű megépítésével tudják továbbérzékenyíteni eddigi téri tapasztalataikat? Ezekre a kérdésekre velük közösen keresik a választ a Kortárs Építészeti Központ szervezésében immár másodjára megvalósuló, kibővített programon.


A társadalom felelőssége, hogy a gyerekeket emlékeztesse az építés alapvető emberi igényére – hogy ne vesszen ki játékaik, és így gondolkodásuk eszköztárából.
Minden építészet ami tér és ahhoz, hogy a gyerekek érdeklődése elmélyedjen benne, nincs másra szükség, mint újra építésre hívni őket. Mindez olyan mögöttes összefüggésekre képes irányítani a figyelmet, ami egy érzékenyebb, szociálisabb, tudatosabb létre ad lehetőséget már gyerekként is és így remélhetően környezetükért felelősebb, aktívabb városlakókká válnak.


Kíváncsi vagy, milyen építésznek lenni gyerekfejjel?
Milyen igényeik vannak a gyerekeknek az épített környezetben, és hogyan formálnák azt?
Figyeld az ARCHIKIDS_VÁROSÁLMODÓK hamarosan jelentkező programját, amiben megismerheted, te miként lehetsz a folyamat részese!
A programok idén három építészeti bázisból indulnak, (KÉK; MÉSZ, FUGA) , külső és belső terekben, köztéren és stúdiókban is.
Programtípusok:
Installáció építés, makettezés, Nyitott Stúdió látogatás, vezetett specifikus városi séták, kreatív kép/videó alkotás, interaktív városi játék és társasjáték, térképes kutatópálya, LEGO modellezés, VR, stb...


Résztvevők / programok:
Építészek (és építész irodák), urbanisták, művészek, designerek, vizuális nevelőtanárok, múzeumpedagógusok, drámapedagógusok, építészeti-, oktatási-, művészeti- és kulturális intézmények


Az eseményeken való részvétel idén is ingyenes!