Fesztivál

BUDAPEST100: Ablak a Bartókra

Budapest, Bartók Béla út
2021. október 09. (szombat) 10:00 - 20:00

Helyszín:

Budapest, Bartók Béla út
1114 Budapest, XI. kerület

Építészeti-kulturális fesztivál a Bartók Béla úton


A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál a közösségek és a város ünnepe. Célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a szomszédokat és a városlakókat, miközben a körülöttünk lévő építészeti értékekre is felhívja a figyelmet.


A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál, a közösségek és a város ünnepe, ami közelebb hozza egymáshoz a szomszédokat és a városlakókat és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 eseménye. A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs


Építészeti Központ kezdeményezésére, a százéves házak ünnepeként. 2016-tól új irányba indultak, és városrészeket választottak, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett. Emiatt először az akkor 120 éves Nagykörút vonalán nyitották meg az épületeket, majd a Rakpartok hosszában ünnepeltek. 2018-ban nyitottak a Térre, 2019-ben a Bauhaus centenárium apropóján a budapesti koramodern építészet nyomába eredtek, 2020-ban a Budapest100 10. születésnapja alkalmából a közösségeket ünnepelték, 2021-ben pedig az újratervezéssel foglalkoztak, és az 1921 -1930 és 1945–1957 között épült, újraépült, átadott házakat mutatták be az ott élők és dolgozók közösségével együtt. A cél ma is az eredeti: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. A Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével. Idén októberben a Bartók Béla úton nyitják meg a házak a kapuikat az érdeklődőknek.


Programtípusok:
háztörténeti kiállítás és séta, kerekasztal beszélgetés, akusztikus koncert, táncelőadás, családi és gyerekprogramok, stb.