Fesztivál

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
2021. szeptember 20. (hétfő) 20:00 - 2021. október 30. (szombat) 22:00

Helyszín:

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Minden szempontból rendhagyó lesz az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, amely a klasszikus gitárzene világának egyik legrangosabb  nemzetközi eseménye. Tekintettel a nagy számú nemzetközi résztvevőre, a szervezők úgy döntöttek, hogy a teljes eseménysorozatot online rendezik meg, ezzel egyenlő esélyeket biztosítva a világ minden pontjáról jelentkező fiatal művészek számára. A fesztivál koncertprogramja követi a verseny menetét, ezért szeptember és október hónapban visszatérően lesznek koncertek időben a
verseny különböző fordulóihoz kapcsolódóan. A nyitókoncertet a 2017. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese, az ukrán Marko Topchii gitárművész adja majd online szeptember 20-án a Zeneakadémiáról. Októberben pedig hallhatjuk a világhírű, német Joscho Stephan Trió gypsy swing koncertjét, később pedig két legendás gitáros, a szerb-amerikai Miroslav Tadic és a macedón Vlatko Stefanovski közös world music fellépését élvezhetjük.
A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a
Zeneakadémia tanszékvezető tanára hívta életre ezelőtt nyolc évvel. A  programsorozat bemutatja a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő nemzetközi és hazai művészeit, a gitárzene legnagyobbjait csábítva Budapestre évről-évre.