Fesztivál

Cinemira - Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál 2020

Akvárium Klub (NagyHall)
2020. október 24. (szombat) 14:00 - 2020. október 25. (vasárnap) 17:00

Helyszín:

Akvárium Klub (NagyHall)
1051 Budapest, V. kerület, Erzsébet tér 12

Október 24-25. között rendezik meg a 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált, amely az egyetlen kifejezetten gyerekeknek és a kamaszoknak szóló filmes mustra hazánkban. Hazai premierként láthatóak többek közt a Berlinálén, vagy a Velencei Filmfesztiválon debütált családi filmek. A verseny programban minőségi rövid animációk és kisjátékfilmek versengenek az Aranymókus-díjért. A vetítések mellett számos interaktív filmes családi program is várja a látogatókat.


Világszerte készülnek gyerekeknek szóló minőségi filmek, azonban ezek az alkotások szinte soha nem jutnak el a hazai mozikba. Mi van a Disney és Pixar filmeken túl? A CINEMIRA komolyan veszi a gyerekeket, és idén is elhozza a legkiemelkedőbb minőségi nemzetközi gyerekfilmeket a hazai közönségnek.


Az idei fesztivál programjában szereplő alkotások a gyerekek életét formáló erőkről mesélnek, olyan tabutémákat is feszegetnek, mint a beilleszkedés, az elfogadás, a digitális függőség, az első szerelem, a nagyszülők elvesztése vagy épp a környezetünk védelme. Mindezt szórakoztató módon, a gyerekek nyelvén, a gyerekek szemszögén keresztül. A CINEMIRA ritka lehetőséget kínál arra, hogy a mai gyerekek mindennapi életével foglalkozó családi filmekkel találkozzon a mozivásznon a hazai közönség. A filmek képi fogalmazás módjukban is különleges élményt nyújtanak, kitágítják a gyerekek vizuális horizontját. A CINEMIRÁN látott filmek után garantáltan lesz miről beszélgetni a családnak.


Velence, Berinale, Oscar
A fesztiválon óránként indul rövidfilmes összeállítás, ahol korosztály szerint négytől tizennégy éves korig mindenki talál magának filmet. A versenyprogramban összesen 41 rövidfilmet és animációt mutatnak be a világ minden tájáról. A Panoráma programban öt díjnyertes európai családi mozifilm látható, köztük az Európai Filmakadémia (EFA) Fiatal közönség-díjának idei nyertese.