Sörkóstolókkal, vezetett főzdetúrákkal, gasztronómiai produkciókkal készülnek a magyar sörfőzdék a Nyitott Főzdék Napjára, amelyet 2020. október 10-én, szombaton tartanak meg először.
A kisüzemi sörfőzdék a termékeik túlnyomó részét a vendéglátásban és turizmusban értékesítik. A szegmens koronavírus járvány miatti megtorpanása ezért nagyon nehéz helyzetbe hozta idén őket is. A kisüzemek igyekeznek változatos, új csatornákon eljuttatni söreiket a fogyasztókhoz. Ehhez járul hozzá a Nyitott Főzdék Napja is, amelyen a sörfőzdéknél kóstolhatják meg a különböző sörtípusokat a látogatók.
Győrzámolytól Hajdúböszörményig, Tokajtól Magyarhertelendig, eddig összesen 25 sörfőzde csatlakozott a kezdeményezéshez, vállalva, hogy fogadja a vendégeket, illetve kóstolási, vásárlási lehetőséget biztosít számukra október 10-én. A program elsődleges célja, hogy az érdeklődők megismerjék a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, illetve felhelyezzék azokat a saját gasztronómiai térképükre, így rendeszeres látogatókká, vásárlókká válva támogassák a magyar sörkultúra fejlődését.
A Nyitott Főzdék Napja programhelyszínein a sörkóstolás és vásárlás mellett lehetőség lesz a sörfőzdék működésének, a sörkészítés folyamatának, illetve a sör alapanyagainak megismerésére. A résztvevők közül több sörfőzde is bemutat új főzeteket október 10-én, illetve helyi kistermelőket hívott meg, így a sör mellett kézműves sajtokat, párlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhatnak a látogatók.
A Nyitott Főzdék Napja programjain a részvétel ingyenes, a fogyasztásért, illetve a kóstolókkal egybekötött főzdelátogatásért kell fizetni. A résztvevő sörfőzdék listája a nyitottfozdek.hu oldalon érhető el.