Fesztivál

Szemrevaló Filmfesztivál

Művész mozi
Apolló mozi
Belvárosi Mozi
Apolló mozi
2022. október 06. (csütörtök) 19:00 - 2022. október 16. (vasárnap) 23:00

Helyszín:

Művész mozi
1066 Budapest, VI. kerület, Teréz körút 30
Apolló mozi
7621 Pécs, Perczel u. 22.
Belvárosi Mozi
6722 Szeged, Vaszy Viktor tér 3.
Apolló mozi
4025 Debrecen, Miklós u. 1.

Idén már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet a Szemrevaló Filmfesztivált, a német nyelvű filmek magyarországi szemléjét.
A közös fesztiválnak nemcsak nyelvi szempontból van indokoltsága. Az idei programban ismét három magas színvonalú koprodukció szerepel a részt vevő országokból – Fűző, Grosse Freiheit, Monte Verità (ez utóbbi ráadásul mindhárom ország együttműködésében). Ezenkívül az Alpenland című osztrák dokumentumfilm azt a látványos természeti tájat mutatja be, amely Európa nyolc országában – köztük természetesen Svájcban, Németországban és Ausztriában – terül el.
A mostani válogatás súlypontját azoknak az erős nőknek a világa képezi, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak: róluk szól a nyitó film, a Csodaszép, valamint a Nico, a Le Prince, a Monte Verità és a Fűző. Néhány filmben azzal szembesülünk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az LMBTIQ-közösség tagjainak, valamint a migrációs hátterű embereknek, ha meg akarják találni a helyüket a társadalomban (Nico, Toubab, Le Prince, Grosse Freiheit). Két film pedig olyan személyiségeket mutat be, akik egész életükben egy jobb társadalmi rend lehetőségét keresték (Kedves Thomas, Örökmozgó).
A fesztivált idén is, akárcsak korábban, a budapesti, debreceni, szegedi és pécsi partnermozijaikban rendezik meg. A filmek egy része után ismét beszélgetésre kerül sor a három országból meghívott vendégekkel vagy magyarországi szakértőkkel – remélhetőleg hasonlóan nagy érdeklődés mellett, mint az előző években.