Kiállítás

18-19. századi iparművészeti kiállítás

Helyszín:

Hansági Múzeum - Cselley Ház
9200 Mosonmagyaróvár, Fő út 19.

A Cselley-ház a Gyurkovich gyűjtemény mellett iparművészeti kiállításnak is otthont ad. A XVII. és XVIII. századi bútorok között láthatunk itt felvidéki főnemesi család megrendelésére készült födeles ágyat, valamint későreneszánsz kori kelengyeládát is. A barokk bútorművesség magas színvonalát dicsérik a teremben található, gazdagon díszített intarziás írószekrények, a komódok és a ruhásszekrények is.

A helyreállított mennyezet a régi kazettás kialakítást rekonstruálja. A falakon elhelyezett vallásos témájú olajfestmények osztrák mesterek munkái. Figyelmet érdemel a bécsi készítésű, Mária Terézia korából származó állóóra, valamint az egykori főúri lakást díszítő aranyozott keretű tükör is.

A kiállításban a XIX. század első harmadának bútorai és egyéb tárgyai is megtekinthetők, enteriőrszerű kialakításban. A bútorok az empire és a korai biedermeier stílusában, részben Bécsben és Pozsonyban, részben Mosonmagyaróváron készültek.

Az enteriőrben bemutatott kanapék, székek, különféle nagyságú és szerepű asztalok, vitrinszekrények, a bennük elhelyezett különböző üveg- és kerámiatárgyakkal a korabeli lakásbelsők kedvelt darabjai voltak.

A terem falán látható biedermeier arcképek között kapott helyet Szále János magyaróvári tájképfestő néhány szép, az 1840-es években készült romantikus olajfestménye is.

Hozzászólások