Kiállítás

1861 Kesztyűmanufaktúra

Helyszín:

Zsolnay Negyed - Pirogránit udvar
7600 Pécs, Pirogránit udvar

A tradicionális kesztyűgyártás már több mint 150 éves múlttal rendelkezik Pécs városában, nagysága és egyedisége abban rejlik, hogy az évtizedek során megőrizte filozófiáját és klasszikus eljárásait, ötvözve a mai divat diktálta trendekkel és technikákkal.


1861 Kesztyűtörténeti Kiállítás - „a Hamerli história megelevenedése”
Az 1861 Kesztyűtörténeti Kiállításán a látogatók megismerkedhetnek a kesztyűkészítés kezdeteivel, a Hamerli és a Hunor Kesztyűgyárak történetével. A kiállítás interaktív eszközökkel mutatja be a pécsi kesztyűgyártás legfontosabb eseményeit, személyiségeit és helyszíneit. Megismerkedhetnek a pécsi kesztyűipar kialakulásának történetével és felfedezhetik, hogyan alakította a kesztyűgyár Pécs városképét, hol épültek az egyes gyáregységek, iroda- és raktárépületek. Ezt követően bemutatásra kerülnek a kesztyűkészítés régi és modern eszközei, valamint a termelés alakulása a gyár történetének különböző időszakaiban. Bemutatásra kerülnek a gyárosok, vagyis a Hamerli család tagjai, akik oly sokat tettek Pécs iparának fejlesztéséért. A gyár külkereskedelmi kapcsolatai pedig kiválóan szemléltetik a pécsi kesztyűgyártás nemzetközi jelentőségét. A hangsúly a kiállításon belül, természetesen mindvégig a kesztyűkön van – a kesztyűkészítésen túl a kesztyűviselés kellékei, régi és kortárs divatkesztyűk, hírességek kesztyűi és különleges darabok is bemutatásra kerülnek.


1861 Kesztyűmanufaktúra - „a kesztyűkészítés iránti szenvedély”
A látványmanufaktúra területén bepillantást nyerhetünk a kesztyűkészítés folyamataiba, ahol a kiváló képzettséggel rendelkező szakemberek munkája által lépésről-lépésre bemutatásra kerül a hagyományos manufakturális kesztyűkészítés összes fázisa. A szabás, a préselés, a számozás, az allangírozás, a díszítés, a többféle varrás-típusok bemutatása, a bélelés, a csinosítás, a fényezés, a vasalás, a minőség-ellenőrzés és a csomagolás munkafolyamatainak megismerése során a látogató szemtanúja lehet a „tökéletes bőrkesztyű” születésének. A pécsi 1861 Kesztyűmanufaktúra termékeit elsősorban a kézi szabás teszi különlegessé, amit ma már a világon csak nagyon kevés helyen alkalmaznak. Ez a technológia sokéves tapasztalatot igényel és természetesen nem is olcsó, de a létrejövő végtermék kiemelkedő minősége megéri a fáradságot. A cég több évtizedes tapasztalattal rendelkező kesztyűszabászai úgy veszik ki a bőrből az alapanyagot, hogy az a feldolgozás során is megőrzi magas minőségét, és ennek köszönhetően a létrejövő kesztyű tökéletesen illeszkedik a kézre, megteremtve ezzel az emberi kéz és az általa viselt kesztyű harmóniáját. Minderre egy Távol-Keleten készült darab nem képes, hiszen a tömeggyártás során elvesznek az alapanyagok természetes, előnyös tulajdonságai. Bőrkesztyűink Pécsett, kézi munkával készülnek, magyar tervezők alkotásai, az alapanyagok pedig a világon elérhető legmagasabb minőséget képviselik. Sosem volt kétséges a pécsi kesztyűkészítő mesterek számára, hogy „tökéletes kesztyűt csak emberi kéz alkothat”. A kollekciók ezen elv alapján egyedülálló tapasztalatrendszer és szakértelem alapján valósulnak meg. Mire elkészül, minden pár kesztyű minimum tizenöt szakember kézimunkájának nyomát viseli magán.


1861 Factory Store - „funkció és design”
Itt csodálhatók és vásárolhatók meg az 1861 Kesztyűmanufaktúrában készült kollekciók. A kiállítás helyszínén a látogató saját, egyedi kesztyűméretét, egy speciális méretvevő segítségével ellenőrizheti le. Rendelésre perszonalizált bőrkesztyűk tervezésére és készítésére is van lehetőség, akár monogramm vagy egyéb egyedi jelek elhelyezése emelheti a kiválasztott darab egyediségét. Ezen kívül bőr kiegészítő terméket is talál a látogató a butikban, mint pl. bőrkarkötők, bőr ékszerek… Az 1861 Kesztyűmanufaktúra Hamerli márkájú termékeit már nemcsak hazánkban, hanem az Egyesült Királyságban, Kazahsztánban és Azerbajdzsánban is forgalmazzák. A Hamerli termékek olyan exkluzív üzletekben öregbítik a pécsi kesztyűgyártás hírnevét, mint a londoni Harrods és Harvey Nichols áruházak. Vásárlóink nem csupán kesztyűt választanak, hanem egy csepp kesztyűkészítés iránti szenvedélyt hordanak, ha az 1861 Kesztyűmanufaktúra termékeit választják.

Hozzászólások