Kiállítás

A 19-20. század fordulójának polgári viseletei

Smidt Múzeum
(nincs beállítva)

Helyszín:

Smidt Múzeum
9700 Szombathely, Hollán Ernő utca 2.

A terem közepén nagy, kocka alakú vitrinekben a 19. század végének illetve a 19. és 20. század fordulójának polgári viseletét láthatjuk.

Figyelemre méltó a kék alapon fehér pöttyös menyasszonyi ruha, a fekete napernyős női gyászruha, Mutschenbacher professzor teljes díszmagyar öltözéke, a tolcsvai Gereguly József parádéskocsis ruhája, valamint Csorna Soma jurátus öltözéke, aki egyébként Petőfi barátja volt.

A bölcsőben századfordulós viseletbe öltözött babák láthatók: az egyik pólyában fekszik, ingecskében és főkötővel, a másik érdekessége, hogy a feje porcelánból készült, a haja pedig eredeti.

A hosszú falivitrinben viseleti kellékeket látunk, valamint híres személyiségek tárgyiat, emlékeit.
A hölgyek kellékeit retikülök, pénztartók, hajtűk, kameák, ékszertartók változatos formái képviselik. A férfi öltözék kiegészítői közül sétapálcák, dohánytartók, zsebórák, pecsétnyomó és írótoll látható; a kiállításon ugyanakkor néhány férfi ruhadarab is megtekinthető.
A nagy személyiségek tárgyai, emlékei közül kiemelkedik Batthyány Lajos első felelős magyar miniszterünk sárga selyem dolmánya; Liszt Ferenc zsebórája, melyet lányától, Cosimától kapott; valamint Széchényi István gömbfejű sétabotja és írótolla.

Hozzászólások