Kiállítás

A pontosság bűvöletében - Eötvös Loránd élete és munkássága

Elmarad
ELTE Egyetemi Könyvtár
2019. november 23. (szombat) - 2020. május 22.

Helyszín:

ELTE Egyetemi Könyvtár
1053 Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 6.

November 23-tól látható az Eötvös Loránd életét bemutató kiállítás, mely a tudós tanár halálának 100. évfordulója alkalmából nyílt az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban. A tárlat Eötvös családi örökségén, életútján és fizikai kísérleti eszközein keresztül enged bepillantást életébe, tudományos eredményeibe és gondolkodásmódjába, valamint az ezek mögött megbújó mindennapokba.

Az Eötvös-emlékév egyik programjaként nyílt, A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága című kiállítás fő törekvése bemutatni Eötvös Loránd sokoldalú személyiségét. Kevesen tudják róla ugyanis, hogy hegyet mászott, fényképezett, részt vett a politikai életben, megreformálta az oktatást, de elsősorban tudós és tanár volt. Fizikusként arra törekedett, hogy tudományát ne csak a magyar, hanem a nemzetközi tudományos életben is elismerjék, egyetemi tanárként pedig azt szerette volna elérni, hogy tanítványai ne csak a tényeket ismerjék meg, hanem a tudományos gondolkodásmódot is elsajátítsák.

Mindent megtett azért, hogy a középiskolai és az egyetemi oktatás színvonalát minél magasabbra emelje. Munkájának eredményességét bizonyítja, hogy kísérleti eszközei mint az 1890-ben készített Eötvös-inga, valamint a fizikaoktatás során használt demonstrációs eszközei mint, a forgó abroncs és a Newton-bölcső a mai napig használatban vannak, és a most nyíló kiállításon ki is próbálhatók.
„Interaktív kiállításunkkal szeretnénk lerombolni azt az előítéletet, hogy a fizika unalmas. Ahogy Eötvös Loránd élete is bizonyítja, a fizikai kísérletek mögött érdekes személyiségek és életutak jelennek meg, a fizikai kísérletek pedig nem önmagukban állnak, hanem szövevényes kapcsolódási pontok figyelhetők meg térben és időben. Eötvös Loránd innovatív eszközeivel hozzájárult a gravitációkutatás fejlődéséhez, amely ma is izgalmas és intenzíven kutatott területe a fizikának” – mondta a tárlat sajtóbejárásán Schlay Georgina muzeológus.


 

Hozzászólások