Kiállítás

Alexandar Zograf: A bori notesz története-Hilda Dajč levelei

2B Galéria
2022. november 26. (szombat) 18:00 - 2022. december 22.

Helyszín:

2B Galéria
1092 Budapest, IX. kerület, Ráday utca 47.

Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságából két anyagot választottak ki a kiállítás rendezői a tárlatra, melyeket ez alkalomból nem füzetben, hanem a falakon, poszterek formájában mutatnak be. Az egyik Radnóti Miklós életének végső, a bori munkatábortól a meggyilkolásáig tartó szakaszáról szól (Magyarországon korábban a Csillagszálló folyóiratban jelent meg). A másik munka egy belgrádi zsidó lány, Hilda Dajč története, aki a német megszállás alatt önkéntes nővérként dolgozott a gettóban. A szerb zsidók nagy részével együtt a nácik őt is meggyilkolták. Ezt a képregényt néhány éve a szerb oktatási minisztérium és az izraeli nagykövetség adta ki, és ingyenes oktatási anyagként a szerbiai iskolák rendelkezésére bocsátotta.


A megnyitón levetítik a Kaktus Kid utolsó kalandja című animációs dokumentumfilmet is. A filmben életre kel a II. világháborúban kivégzett Veljo Kockar képregényrajzoló Kaktus Kidje és beköltözik Zograf életébe.


Aleksandar Zograf (eredeti neve Saša Rakezić) szerb képregényrajzoló, leghíresebb művei a Life Under Sanctions, a Psychonaut, a Dream Watcher és a Bulletins. Zograf a 90-es évek eleje óta aktív a nemzetközi színtéren, amikor is olyan amerikai képregény-antológiákba válogatták be a munkáit, mint a Weirdo és a Zero Zero, illetve a Seattle's Fantagraphics Books is publikálta néhány
képregényét. Zograf műveit számos európai folyóiratban is – többek között a francia L'Association, az olasz PuntoZero, a német Jochen Enterprises, a spanyol Under Comics – közölték.

  • SlowXmas 2022. november 25. - 2022. december 24.

Hozzászólások