Kiállítás

Az én Sisim - avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében

Gödöllői Királyi Kastély
2022. szeptember 09. (péntek) 14:00 - 2023. március 16.

Helyszín:

Gödöllői Királyi Kastély
2100 Gödöllő, Grassalkovich Kastély

Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?


A magyarországi Erzsébet királyné-kultusz központjaként működő Gödöllői Királyi Kastélyban idén különleges meglepetéssel készültek a Sisi-rajongók számára. A számos muzeális kincset felvonultató állandó és időszaki kiállítások sora után a főszerep most a gyűjtőké. Pályázat keretében bukkantak fel azok a jelentkezők, akik szívesen megmutatnák a nagyközönségnek gyűjtőszenvedélyük legszebb, legérdekesebb darabjait.

A válogatásnál nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége volt az elsődleges szempont, a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt.

A kiállítás több korosztályt is megpróbál megszólítani, hiszen a legfiatalabb gyűjtőnk mindössze 20 éves, a legidősebb pedig 78. Az ország egész területéről érkeztek pályázatok, Szombathelytől Nyíregyházáig; többségében hölgyektől, de három úr is akadt a jelentkezők között. A pályázók elkötelezettségét jól mutatja, hogy jellemzően régóta: tizen-, huszonéve gyarapítják a gyűjteményüket, de van, aki már 63 éve! A gyűjtemények mérete is különböző: volt, aki egyetlen, számára igen kedves tárggyal pályázott, és vannak százas nagyságrendű gyűjtemények, de ezret meghaladóak is!


Kiállítók: Baloghné Szentirmay Judit, F. Tóth Zoltán, Gergelyné Iszlai Gyöngyvér, Dr. Héjjas Magdaléna, Janza Kata, Kénerné Bodroghalmi Fruzsina, Kiss M. Jenő Béla, Kovács Beáta, Melis Sándorné, Müller Eszter, Németh Andrásné Farkas Gabriella, Rákay Philip és Wieber Orsolya, Sarokné Varga Anna, Surányi Linda, Szabados Mónika, Szabó Margit, Takács Ágnes Eszter, Tolnayné Kiss Mária (1930–2017), Tóth Andrásné, Tóth Péter, Tóth Zsuzsanna, Tömörné Bilonka Zsófia, Varga Andrea, Veres Kinga

Hozzászólások