Kiállítás

Baksai József: Bárka

Baksai József képzőművész
ÚjMűhely Galéria
2021. szeptember 29. (szerda) 18:00 - 2021. október 22.

Helyszín:

ÚjMűhely Galéria
2000 Szentendre, Fő tér 20

A tárlaton olyan alkotások kerülnek bemutatásra, melyek a Baksai-életmű koherens egységébe rendezhetők: a művész számára meghatározó olvasmányélményekből inspirálódó képek között gyakorta lelhetők fel mitológiai hivatkozások, valamint Ó- és Újszövetségi utalások – amelyre a tárlat címe is utal. A Baksai József művészetére olyannyira jellemző kettősség jelen kiállításon is tetten érhető a profán és a szakrális együttes jelenlétében, valamint a képek technikáit tekintve is: a kiállításon egymás mellett szerepelnek finom, visszafogott rajzok és akvarellek a testes, taktilis, nyers olajképekkel.


A tematikában és technikában is fellelhető dualitást erősíti Baksai asszociációs képalkotása is, amely gyakran a címadásban is szerepet kap. Kiolvasható egyfajta kettősség a művek értelmezési lehetőségeiben is, hiszen minden kép egyértelműnek tűnő, elsődleges jelentéséhez kapcsolódik egy másik, akár ellentétes üzenet is.


A kettősség és az ellentmondások feloldása a művek közvetítő jellegében rejlik. Az anyag válik az üzenet hordozójává, legyen az vastagon felhordott olajfesték vagy vékony rétegekben felvitt akvarell. Az anyag, és ezáltal a mű teremt kapcsolatot a művész és a néző, valamint a művész és a transzcendencia között.


A kiállítás kurátora: Pataki Petra művészettörténész.


 

Hozzászólások