Kiállítás

Barabási Lab: Rejtett mintázatok

Ludwig Múzeum
2020. október 10. (szombat) - 2021. június 26.

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

A hálózatkutatás „atyja”, Barabási Albert-László fizikusi tanulmányait Bukarestben és Budapesten végezte, doktori fokozatot Bostonban szerzett. A komplex hálózatok elméletét Amerikában dolgozta ki, ahol a Northeastern Egyetem hálózatkutató központjának (Center for Complex Network Research) a vezetője, illetve vendégelőadó a Harvard Egyetem Orvosi karán.


A BarabásiLab, amely egy tudósokból és tervezőkből álló kollektíva, az elmúlt 20 évben különböző tudományágon átívelő jelenségek széles skáláját kutatta. Módszerének hatékonysága az összefüggések univerzális voltán alapul, ez teszi lehetővé a tudományok közötti határok átlépését. Barabási hálózattérképei amellett, hogy modelleznek, vizualizálnak és feltérképezik az összefüggéseket, esztétikai élményt is nyújtanak.


A BarabásiLab célja, hogy megjelenítse a dolgok és jelenségek közötti gyakran láthatatlan összefüggéseket, felderítse az ismétlődő mintázatokat, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát. A budapesti kiállításon az adatvizualizációkon és adat-szobrokon kívül a globális művészeti háló is látható lesz, amely bemutatja a múzeumok és galériák közötti kapcsolatokat az egész világon, illetve a hálózatban részt vevő összes művész mozgását az elmúlt 40 évben.


(Kurátor: Készman József)

Ajánlók és kritikák:

  • 2020. augusztus 29.: Szerethető tudomány Az EdisonKids, a Ludwig Múzeum és Barabási Albert-László újabb tudományos...

Hozzászólások