Kiállítás

Dead Web – The End

Elmarad
Ludwig Múzeum
2020. január 23. (csütörtök) 18:00 - 2020. április 26.

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

Bár a múzeum fizikailag zárva tart a Dead Web – The End című kiállítás műveivel online is megismerkedhetnek az érdeklődők! Az online kiállítás megtekintéséhez kattintson ide!


A kortárs művészeti gyakorlat részét alkotják a technológiai újításokhoz kapcsolódó munkák, amelyeket „médiaművészetnek”, „újmédia-művészetnek” vagy „digitális művészetnek” nevezünk. Ezek a technológiák, legyen az IT, elektronika, robotika, hálózati kapcsolatok vagy az analóg és a digitális határán lévő hibrid rendszerek, kiapadhatatlan forrásai a kortárs művészet megújulásának. A Dead Web – A vég című kiállítás azokra a kanadai, svájci és magyar művészekre fókuszál, akiknek a munkái ebbe a csoportba tartoznak és egy olyan irányzatot alkotnak, amely olykor perifériára szorul a hagyományos művészeti gyakorlatokkal szemben. Arról kíván számot adni, ami napjainkban és a jövőben történik a különféle kreatív technikák felhasználásával.


A Dead Web kiállítás az internet kapacitásának potenciális végét vetíti előre, ami a 2015-ös Royal Society Symposium témája is volt. 2023-at vizionálunk képzeletben, ahol az internet még alig 25 éves életkorában omlana össze. Kísérletet teszünk az ezt követő időszak bemutatására, valamint a gazdaságra és a társadalomra gyakorolt hatásának megjelenítésére. Vajon mindez csak üresen hátra maradt szerverek és elektronikai hulladékok tengerét jelentené? Digitális tartalmak nélküli képernyők tömegét? Létezhet-e az internetet feltámasztását utánozó gép? Vagy van-e lehetőség manuálisan újra létrehozni az internet?


A művészektől kiállított munkák ebből a feltevésből kiindulva vizsgálják az internethez köthető kapcsolatunkat, tágabb értelemben pedig a közösségi kapcsolat fogalmát mint a világgal való érintkezést. A kiállítás az internet utáni világ bemutatásába próbálja bevonni a közönséget. Az utópisztikus törekvésben a Ludwig Múzeum együttműködő partnere a Molior kanadai médiaművészeti szervezet.


Kiállító művészek: Julien Boily, Bori Bálint, Beöthy Balázs, Csontó Lajos, Romain & Simon de Diesbach, Eike, Forgács Péter, Gerhes Gábor, Komoróczky Tamás, Frédérique Laliberté, Nagy Kriszta, Németh Hajnal, Pál Zsuzsanna Rebeka, Roman Ondak Projet Eva (Etienne Grenier & Simon Laroche), Dominique Sirois & Baron Lanteigne, Société Réaliste, Sugár János, Szarka Péter, Szegedy-Maszák Zoltán, Julie Tremble, Lukas Truniger & Nicola L. Hein, Várnai Gyula, Várnagy Tibor, Zics Brigitta.

Hozzászólások