Kiállítás

Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021

Ludwig Múzeum
2021. december 01. (szerda) - 2022. február 13.

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

Idén hetedik alkalommal osztják ki az Esterházy Art Award díjat. A díjátadó egyben a díjra jelölt művészek alkotásaiból nyíló kiállítás megnyitója is, mely a magyarországi kortárs művészeti szcéna 26 meghatározó pozícióját prezentálja, és ezáltal bepillantást enged a fiatal képzőművészek folyamatosan formálódó gondolatvilágába és alkotási folyamatába.

A 2009-ben megalapított Esterházy Art Award célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri.
Az Esterhazy Art Award kulturális jelentősége nem csupán a díj odaítélésében, hanem a kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. Méreténél, központi szerepénél és a jelölt művészek gondos kiválogatásánál fogva a fiatal magyar művészvilág legmértékadóbb áttekintésének minősül, így valamennyi jelölt művész alkotása egyből reflektorfénybe kerül.

A hetedik alkalommal meghirdetett pályázatra 282 művész jelentkezett, és akárcsak két évvel ezelőtt, a pályázóknak most is lehetőségük volt a festészettel operáló nagyobb térinstallációs munkák mellett még csak papíron létező terveikkel is jelentkezni, amelyeket a jelölés esetén meg is valósítanak.


 

Ajánlók és kritikák:


Hozzászólások