Kiállítás

Hans Mendler: Fantáziám körhintájában

Széphárom Közösségi Tér
2024. augusztus 01. (csütörtök) 14:00 - 2024. szeptember 14. (szombat) 18:00

Helyszín:

Széphárom Közösségi Tér
1053 Budapest, Szép utca 1/b

Az 1950-ben Neresheimben született és a Duna-parti Ulmban nevelkedett Hans Mendler festő és szobrász 1978 óta él és dolgozik Leonbergben. Tanulmányait a stuttgarti művészeti akadémián végezte.

Festészetében már igen korán kialakult egyéni nyelvezete, mely nem egykönnyen sorolható egy bizonyos művészeti stílusirányzathoz: leginkább az absztrakt expresszionizmus és a tudatalatti, s a tudattalan mélységeiből táplálkozó gondolatvilág pólusai között mozog. Jellemző rá a szabad szín- és formahasználat, a motívum redukciója (figura töredék), mely filozofikus megközelítéssel párosul. Festményei élénk, erőteljes színmezőibe integrálja rajzi, gesztusos jeleit.

Mendler festményeit a színekben lelt élvezet kényszeríti papírra, vászonra.
Alkotásai nagyobb csoportokba rendeződnek, melyekben a figuratív forma olykor elsődleges szerepet játszik, máskor pedig teljesen átadja helyét az absztrakt kompozíciónak. Sok színt saját maga állít elő pigmentekből, előszeretettel illeszt talált tárgyakat a képfelületre.

Művészetében egyre nagyobb szerephez jutnak a láncfűrésszel létrehozott, részben színezett faszobrai. Talányos, mitikus, pimasz-gnómszerű vagy éppen félszeg alakok hatását keltik.

Egyes nagyméretű faszobrait és agyagból vagy viaszból készített kisebb figuráit egy ideje művész barátja, Mészáros Gergő önti bronzba Pécsett.
Mendlernek köztéri munkái is vannak. A lipcsei St. Georg Klinika előcsarnoka számára például egy nagyméretű falképet készített.

Művei 30 éve rendszeresen szerepelnek kiállításokon, legutóbb Szingapúrban, Budapesten, Moszkvában és Compiègne-ben voltak láthatóak munkái.
Magyarországhoz érzelmi szálak fűzik. Felesége a Pécshez közeli Dunaszekcsőről származik. Amikor csak teheti, e Duna-parti faluban tartózkodik. Alkotásainak jelentős része dunaszekcsői műtermében, kertjében jött létre.
(Christina Ossowski)

Hozzászólások