Kiállítás

Karácsonyi rajzpályázati kiállítás

Hagyományok Háza (Halmos Béla terem)
2019. december 13. (péntek) 16:00 - 2020. január 8.

Helyszín:

Hagyományok Háza (Halmos Béla terem)
1011 Budapest, I. kerület, Corvin tér 8.

Immár hetedik éve hirdeti meg ünnepi rajzpályázatát a Hagyományok Háza, amelyre idén több mint ezer pályamunka érkezett Magyarországról és a határon túlról. Az idei pályázat témája a karácsonyi asztal volt, az ünnepi asztalra tett ételek, illetve az alatta elhelyezett eszközök, termények a hiedelem szerint a család tagjainak egészségét, szerencséjét, a gazdagságát biztosították.
Karácsonyi abrosszal terítettek meg, egész kenyeret raktak az asztalra, hogy egész évben legyen kenyerük. Az almát annyi felé vágták, ahány tagja volt a családnak, a dióval pedig a családtagok egészségét jósolták meg. Az asztal alá tett szénát, szalmát az ünnep után az állatok alá tették, hogy egészségesek legyenek. A magvak, termények bő termést idéztek elő. A karácsonyi asztalra, alá, vagy akárcsak a közelébe tett tárgyaknak, eszközöknek különös jelentőséget tulajdonított a néphagyomány.

A pályázat nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a gyerekek ráhangolódjanak az ünnepre, tájékozódjanak, tanuljanak egy már-már kiveszőben levő népszokásról, és a fantáziájukat használva mutassák be karácsonyi asztallal, ételekkel, termőággal a hagyományos karácsonyi ételeket, az ünnepi asztal részleteit és persze a meghitt családi hangulatot. Külön köszönet illeti mindazon lelkes pedagógusokat és szakkörvezetőket, akik a karácsonyi asztal témájával saját osztályukban, csoportjaikban a felhívás hatására foglalkoztak. Segítségükkel belföldről és a határon túlról összesen 1071 rajz érkezett, a pályaműveket szakmai zsűri bírálta el és közönségszavazást is tartottak. A verseny eredményhirdetését és a díjazott alkotásokból nyíló kiállítás megnyitóját a Hagyományok Háza Ünnepváró programsorozatának keretében tartják december 13-án 16 órától a Budai Vigadó Halmos Béla termében.

Hozzászólások