Kiállítás

Kertész/Kópiák

Magyar Nemzeti Múzeum
2024. június 22. (szombat) 10:00 - 2024. szeptember 22. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 14-16.

A világpremiernek számító tárlat egy sorozat második állomása, Esztergomtól veszi át a stafétát a Múzeumok éjszakáján, amely a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatva sosem látott alkotásokat mutat be. A tárlat a fiatal André Kertészt és az útkeresését mutatja be, még a világhírnév elérése előtt.

"A kiállítás nem egyszerűen André Kertészt mutatja be, hanem az analóg fényképezés történetébe is betekintést enged, mi több világpremiernek számít a fotográfiában is az esemény. Mivel különleges darabok, technikák és történetek kapnak helyet a tárlaton, így adta magát egy beszélgetős sorozat szervezése is” – emelte ki a kreatív igazgató, hozzátette: „A Nemzeti Múzeumnak célja, hogy minél közérthetőbben mutasson be témákat, az ismeretterjesztő és tudásmegosztó tevékenységét a befogadást segítő és megkönnyítő formában végezze. A kiállítást így a páratlanul hangulatos Múzeumkertben fogja az esti órákban Kerti fröccs címen beszélgetés-sorozat kísérni, ahol a fotózás, és annak történelmével foglalkozó kiemelkedő szakemberek, történészek fognak a közönséget aktívan bevonva megvitatni izgalmas témákat.”


„A sorozat a Múzeumok Éjszakáján indul ingyenesen és ajándék itallal is várjuk az érdeklődőket. Ezalkalommal a kiállítás kurátora Fisli Éva történész Fónagy Zoltán és Tomsics Emőke történészekkel fog olyan témákat körbejárni, mint: Hogyan fordult Kertész a fényképezés felé? Melyik városban nyílt értelme a világra és a fényírásra? Milyennek látta az ifjú Kertész Budapestet, ahonnét 1925-ben világhódító útjára indult.” – ismertette a Bérczes Zsigmond. Hozzátette: „Egy másik sorozatot is útjára indítunk Kertmozi címmel, amely keretében a kiállításunkhoz kapcsolódva olyan filmek közül szemezgetünk, amelyek fotózással vagy éppen a fotóművészettel foglalkoznak. A helyszín ezúttal is a Múzeumkert lesz, itt a Múzeum ikonikus főlépcsője adja majd a nézőteret. Az első vetítés a Múzeumok Éjszakáján szintén ingyenes lesz 21 órától, és az Amélie csodálatos élete című francia-német romantikus vígjátékot láthatják.”


André Kertész 130 című kiállítássorozat keretében hamarosan még egy tárlat nyílik a Robert Capa Központban, amely az idős Kertész polaroidjait tárja majd a közönség elé.

Fisli Éva így a kiállítás sorozattal kapcsolatban: „2024-ben érkezett el az idő, hogy a világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából a nagyközönségnek is bemutassuk az analóg fotográfia mesterének sosem látott képeit. Az első két kiállítás korai vintázskópiákat mutat be. Az igen különleges és értékes apró képekből néhány már szerepelt korábban kiállításon, mindeddig azonban nem tárult fel előttünk Kertész korai magyarországi éveinek gazdagsága.

A kiállítássorozat fókuszában nem a visszaemlékező művész, hanem a Budapesten 1894. július 2-án született, sokáig még útját kereső fiatalember áll, aki a Teleki téren, majd a Népszínház utcában töltötte gyermekkorát, és sokat időzött szigetbecsei és tiszaszalkai rokonainál is, katonaként pedig bejárhatta az Osztrák-Magyar Monarchia szinte minden szegletét. Szerelmek és szenvedélyek, életveszély és a hivatalnoklét unalma egyaránt osztályrésze volt Kertésznek, aki 31 évesen költözött Párizsba, de nem üres tarisznyával érkezett. A sorozat ennek az indulásnak a hátterét fürkészi, és először tárja a látogatók elé."


A Kertész/Kópiák című tárlat június 22. és szeptember 22. lesz látható. a Múzeum Pulszky termében.

Hozzászólások