Kiállítás

Kubuni, képregények Afrikából | Kubuni, bandes dessinées d’Afrique(s)

Francia Intézet
2024. március 20. (szerda) 17:00 - 2024. május 31. (péntek) 18:00

Helyszín:

Francia Intézet
1011 Budapest, I. kerület, Fő utca 17.

A 2021-es Angoulême-i Nemzetközi Képregényfesztiválon bemutatott kiállítás a szubszaharai régió képregény-irodalmát veszi górcső alá három nagy téma köré rendezve: tegnap, ma, holnap. Mintegy ötven afrikai szerző alkotását ismerhetjük meg a kiállítás anyagán keresztül.

KHP Brazzaville-ben (Kongói Demokratikus Köztársaság) született 1979-ben. Nagyon korán kialakul a képregény iránti rajongása, mindent elolvas, ami elérhető a kongói piacon. Rajzolni kezd, Stan Lee és a Marvel kiadó képegényei inspirálják. 1995-től 1997-ig a brazzaville-i Poto-Poto festőiskola növendéke. 1998-ban kezdi összeállítani a kongói polgárháborúról (1992-97) szóló krónikáját La descente aux Enfers (Alászállunk a Pokolba) címmel. Ebben az időben még golyóstollal rajzol újrahasznosított papírra! 2007 októberében csatlakozik Asimba Bathy képregény-műhelyéhez és részt vesz a Francia Kulturális Központban szervezett "Dessous de Pointe-Noire" kiállításon, ahol felfigyelnek a munkájára. 2018-ban, az Harmattan BD kiadásában megjelenik a "Les dessous de Pointe-Noire”.

Pálfi Szabolcs 1974-ben született Budapesten. Az Iparművészeti Egyetem (mai nevén Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Vizuális Kommunikáció szakán animáció szakirányon diplomázott 2003-ban. Érdeklődési köre a fikciós és a nem fikciós elemek közötti határterületekre irányult, majd a természetfilmezés területén is kísérletezni kezdett. Közben tanítani kezdett először az animáció szakon, majd 2015-ben egy játéktervező képzés elvégzése után néhány évvel game art and design területen az SZFE-n. A képregényekkel való kapcsolata, mint olvasó, korán elkezdődött. Nem a mainstream, hanem a független témák és a képi narratíva működése van érdeklődésének központjában.

Hozzászólások