Kiállítás

Malasits Zsolt: Üzenetek a jövőből

Malasits Zsolt festőművész
Vinczemill
2023. szeptember 03. (vasárnap) 17:00 - 2023. október 01. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Vinczemill
2000 Szentendre, Anna utca 14

Malasits Zsolt Ferenc, festőművész, 1961-ben Győrben született, ott él és alkot.
Képzőművészeti tanulmányait Finnországban folytatta.

Alkalmazott technikái: kerámia-, kő-, bronz-szobrok, kézműves papírra olajjal, vászonra akrillal és olajjal készített festmények. 1998-ban megnyitja Győr történelmi belvárosában a Malasits Galériát, ahol a mai napig alkot. 2000-ben megalakul a Korszakváltó csoport, melynek alapító tagja és művészeti vezetője. A csoport óriás (40 négyzetméter) ponyvaképeket festenek és helyeznek el a város épületeinek falára.

Régóta foglalkoztatják az emberi kapcsolatok, ember Istenhez, ember emberhez való viszonya. Az élet dolgai, szeretet, szerelem, az ember útkeresése a teremtett világban. Ezen témák köré rendeződnek munkái. Képein rendszeresen megjelenik a hal, ami az állandó metamorfózist és a dolgok megfoghatatlanságát szimbolizálja. A meleg színvilág, a formanyelv a tiszta életre való vágyakozást jeleníti meg. Nemcsak vizuális élményt akar nyújtani, hanem gondolatokat ébreszteni is. Belső életét alapvető kettősség jellemzi: a jó és a rossz, az önzés és az önfeláldozás, mely hadakozik alkotói lelkében. Fő célja a „LÉNYEG” keresése és megtalálása.

Művészetét alapvetően a spiritualitás, a szakralitás és a tiszta, Szent Királyaink időszakából fennmaradt hagyományok bemutatása jellemzik.
Hazáján kívül kiállított Szlovákiában, Finnországban, Svédországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Horvátországban és Lengyelországban is.

 Zsolt huszonöt éve használ merített papírt és a Vincze műhelyből termékeit preferálja leginkább, de több alkalommal merített maga a művész is. Örömmel dolgozik a papírral, mert irányított és esetleges lehetőségek tárháza ez az anyag. A fényeket bealapozva, utána több rétegben olajjal festi a papírt, aztán visszatörli a felesleges festéket. Így a rusztikus felületen egy különlegesen kedves, simogató végeredmény keletkezik és közelről nézve ezek a munkák szinte Holdbéli tájat idéznek, míg egy-két lépés távolságból összeáll a kép.

Hozzászólások