Kiállítás

Párkányi Péter: Fény és Árnyék

Online nézhető ONLINE
(nincs beállítva)

Párkányi Péter munkássága főként grandiózus méretű köztéri szobrairól ismert. Tradicionális jellegű kisplasztikái és kiállítóterekben bemutatott alkotásai nagyrészt magántulajdonban vannak. Bravúros formakezeléssel megkomponált szobrai főként figuraközpontúak. Visszatérő elemei a kezek, kentaurok, pegazusok vagy lovak, amelyeket úgynevezett steam-punk stílusban, a viktoriánus kor szerkezeteivel komponál egybe. Szerkezetei időnként működésbe hozhatók, máskor a plasztikai nyelv részeként szolgálják a szobor kifejezőerejét. Ilyen bronzból és márványból készült alkotás a Fény és árnyék is.
Párkányi kispasztikájának márványtömbjére két ló sakkfigurája kapaszkodik fel. A barna és fekete, bronzból készült bábuk testét különböző méretű mechanikus fogaskerekek dísztik, a mozgás lendületét, a dinamikát erősítik. Az alkotó egy drámai mozzanatot öntött formába, a két paripa egymással versengve áll szemben, ahogy a sakkjáték sötét és világos küzdői. Az élethűen megmintázott lovak fején és nyakán az erek kidagadnak, egyikük hátrahőköl, amíg a másik fejét felszegve szinte felnyerít. Az ellentétet fejezi ki a fehér kocka és a fekete talapzat, a sakktábla színei.
Párkányi Péter nemes anyagokkal (márvánnyal, bronzzal) dolgozik. A Fény és árnyék is ezekből készült, és egy nemes küzdelem drámai erejét ragadja meg, ahol az ellentétes oldalon állók erejüket összpontosítva törekszenek győzelemre, mint a Vezércsel című amerikai Netflixes mini televíziós sorozat fiatal sakkozólánya.

Hozzászólások