Kiállítás

Polak, Węgier, do plakatu! Lengyel, magyar, plakátra fel!

Lengyel Intézet
2024. március 21. (csütörtök) 18:00 - 2024. május 20. (hétfő) 18:00

Helyszín:

Lengyel Intézet
1065 Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 15.

Határokon átívelő, közös művészeti projektnek ad otthont a budapesti Lengyel Intézet és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Varsóban.


A 2024-ben 85. születésnapját ünneplő budapesti Lengyel Intézet és a varsói Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából a Magyar Plakát Társaság társszervezésében közös alkotómunkára kérte fel a lengyel és magyar plakátművészek legfiatalabb nemzedékét.


Az együttműködés kiindulópontja 60 lengyel-magyar szópár, melyek között megtalálhatók a két nép kulturális és nemzeti identitásában élő és máig jelen lévő kifejezések, ismert társalgási fordulatok, párhuzamba állított híres lengyelek és magyarok, vagy akár jellegzetes nemzeti ételeink. A résztvevők feladata az volt, hogy a képzőművészet nyelvén, plakát formájában reflektáljanak ezekre a sorsolás útján kapott témákra (pl. túró rudi-krówka; puli-żubr; pörkölt-bigos; Liszt-Chopin; csárdás-polonez).


A kezdeményezés legfőbb célja egymás megismerése, személyes kapcsolatok létrehozása, valamint a szakmai párbeszéd és az intézmények közötti együttműködés előmozdítása. A programban összesen négy lengyel és négy magyar művészeti iskola, és közel 130 hallgató vett részt a szakok oktatói, 8 szakmai mentor irányításával.


A magyar és lengyel résztvevők kiválasztott munkáit 2024. március 21-én 18:00 órakor mutatjuk be a varsói Liszt Intézetben és a budapesti Lengyel Intézetben egyidejűleg, egy határokon átívelő, hibrid kiállításmegynyitó keretében.


A programban az alábbi magyar és lengyel felsőoktatási intézmények vettek részt:


Budapesti Metropolitan Egyetem
Magyar Képzőművészeti Egyetem
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara
Krakkói Képzőművészeti Akadémia (Akademia Sztuk Pięknych w Krakowie)
Łódźi Władysław Strzemiński Képzőművészeti Akadémia (Akademii Sztuk
Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi)
Varsói Képzőművészeti Akadémia (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie)
Varsói WIT Akadémia (Akademia WIT w Warszawie)


 

Hozzászólások