Kiállítás

Szénbányászat Nógrádban a kezdetektől 1946-ig

Helyszín:


A történeti kiállítás a szénbányászat kezdeteitől az államosításig 6 termen keresztül követi nyomon a nógrádi barnakőszénmedence kialakulását, a vállalkozások megszületését, a három jelentős bányavállalat megyei tevékenységét.

Az Északi-középhegység nyugati részén fekvő Nógrád megye barnakőszénterülete legnagyobbrészt a Mátra északi és a Cserhát északkeleti részén található. Három nagy szénbányavállalat: a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. (1868), az Északmagyarországi Egyesített Kőszénbánya és Iparválalat Rt. (1881) és a Salgótarjáni Vasfinomító Társulat (1868) a szénmedence északi és középső részén termelte a szenet. A medence déli részén a kisebb vállalkozások után a Nagybátony-Ujlaki Egyesült Iparművek Rt. (1927) folytatta a bányászatot.

A kiállításon a múltat idéző bányász ünnepi viseletek a korabeli szerszámok, világítási eszközök, térképek, statisztikák, a bányamunkához kapcsolódó dokumentumok, fényképek társaságában láthatók. A bányavállalatok által létrehozott kolóniák, iskolák, kórházak, kaszinók, fürdők és sportpályák is ennek a zárt közösségnek az életébe engednek bepillantani. A kiállításon látható bányamérnöki iroda nemcsak a különböző eszközök és műszerek bemutatását teszi lehetővé, hanem azon mérnökök, igazgatók arcképcsarnokának megtekintését is, akik nélkül a megyei barnakőszénbányászat nem emelkedhetett volna arra a színvonalra, amelyet az ország bányaiparában
az elmúlt évszázad alatt kivívott magának.

Hozzászólások