Kiállítás

"Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!" (JN 13,34)

Magyar Nemzeti Múzeum
2022. szeptember 16. (péntek) - 2022. november 20.

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 14-16.

Mindennapok szakralitása

A XV. Ars Sacra Fesztivál Magyar Nemzeti Múzeumban tartandó megnyitó ünnepségéhez kapcsolódó időszaki kiállítását a múzeum és vidéki partnerei kiemelkedő, a szakralitás témáját reprezentáló műtárgyait tárja a látogatók elé.


A Magyar Nemzeti Múzeum új partnerségi stratégiája alapján, a vidéki múzeumokkal együttműködésre törekedve évente több közös kiállítást rendez. Az Ars Sacra kiállítás is az intézmények szakmai együttműködésével és műtárgykölcsönzésével valósul meg, képviselve a magyar múzeumi szféra egységét, sokszínűségét és gazdagságát.


A tárlat vezérfonala a fesztivál mottója: a SZERETET, keresztény, ökumenikus szeretetnyelven, műtárgyakban testet öltve.


Szeretet a Rákosi terror idején titkos házi miséhez használt kehelyben, szeretet egy Árpád-kori temetőben előkerült mellkeresztben. Szeretet egy míves igényességgel kovácsolt ostyasütőben, egy 18. századi házi szenteltvíztartóban, egy orosz fogságban ajándékba kapott görögkatolikus ikonban, a szolgaság keserűségére emlékeztető szédertálban, egy gyermeknek ajándékozott „Kitárt Szív” falivitrinben testet öltve.


Szeretet a hitben, szeretet a családban. Szeretet a szerelemben, szeretet a házasságban. Szeretet az anyaságban. Szeretet a háborúban, szeretet az elnyomásban. Szeretet a művészetben és az alkotásban.


Szeretet mindenkor. El nem fogy, se ünnepen, se hétköznap, se szent, se profán időben.


Kiállító, együttműködő múzeumok:
Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg
Herman Ottó Múzeum, Miskolc
Janus Pannonius Múzeum, Pécs
Kuny Domokos Múzeum, Tata
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba
Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Szombathely
Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár
Wosinsky Mór Megyei Múzeum, Szekszárd

Hozzászólások