Kiállítás

Wall of Sleep (HU), Khirki (GR), ΑΦΑΝΕΙΑ (GR)

Wall Of Sleep előadó
A38 Hajó
2024. május 03. (péntek) 19:30

Helyszín:

A38 Hajó
1113 Budapest, XI. kerület, Henryk Sławik rakpart Petőfi-híd budai hídfő

A WALL OF SLEEP zenekar 2001-ben alakult, miután elődje, a mára kult-státuszban lévő Mood feloszlott. A csapat motorja a Mood gitárosa, Füleki Sándor, aki mellé a magyar metal underground ismert figurái csatlakoztak. Kezdeti stílusukat a korábbi zenekarból megszokott doom metal határozta meg, melyben jelen voltak a nagy nemzetközi példaképek (Black Sabbath, Trouble) hatásai is. Később, tagcseréket követően a Wall Of Sleep zenei palettája további színekkel bővült, legutóbbi nagylemezükön már a klasszikus hard rock és metal is legalább olyan markánsan képviselteti magát, mint a kezdeti doom és sludge. A magyar és nemzetközi undergroundban is elismert csapat 2018-as lemeze, a The Road Through The Never a HammerWorld magazin ranglistáján az első helyen végzett, jóval nagyobb külföldi kiadványokat is maga mögé utasítva. Az album folytatása jelenleg is készül, miközben a zenekar egyedi koncerteken és fesztiválokon egyaránt feltűnik.


A KHIRKI egy háromtagú banda Athénból, Görögországból, amelynek lényegét a rock 'n' roll és a származási helyük hagyományos zenéje határozza meg. Κίρκη – Κírkē ejtsd: [kírkɛː] – a görög mitológiában egy varázslónő volt, akiről a legismertebb, hogy varázslatos borával állatokká változtatta Odüsszeusz legénységét.
A metal/rock kultúra (Kvelertak, Mastodon, Tool stb.) szőlőinek learatása után, a tradicionális anatóliai és balkáni zenétől erősen inspirálva, a zenekar megalkotta saját varázsitalát.


2021-ben a Khirki kiadta első teljes albumát "ΚΤΗΝΩΔΙΑ" címmel, amely elnyerte a metal közösség lelkesedését és kiváló kritikákat kapott a nemzetközi sajtótól.
Idén visszatérnek a "ΚΥΚΕΩΝΑΣ" című új kiadásukkal. Gyere és csatlakozz hozzájuk, amikor elindulnak a viharral szemben!


Az ΑΦΑΝΕΙΑ eredete a valóság határai és a metafizika homályos természete között rejlik. Az olyan fogalmak, mint a halál, a transzcendencia és a mindennapi küzdelem, egy ezoterikus felfedezés ösvényeivé válnak, tükrözve magának az emberi létezésnek a legcsúnyább aspektusait, az értelmetlen világ valódi jelentését keresve. Ennek a végtelen keresésnek a kifejező eszköze az ΑΦΑΝΕΙΑ lett, egy kvartett, amely az elmék legsötétebb bugyraiba nyúlik le, és a tudattalant halálköltészetté alakítja át. A zeneileg kötetlen ΑΦΑΝΕΙΑ az úgynevezett "nihilistának" nevezett gitárokat felfüggesztett harmóniájú gitárokkal, hipnotikus dobokkal és megrázó basszusvonalakkal öltözteti, a kiegyensúlyozott hangszerelésre összpontosítva, amely olyan hangtömegeket kíván létrehozni, amelyek a hangerőt érzelmi töltettel egyesítik. A zene "progresszív volta" tagadhatatlan, bár minden zenekartag a doom/heavy rock/black metal tradíció kiterjesztésének tekinti termékét, ami minden bizonnyal kiemelkedő a görög színtéren.

Hozzászólások