Kiállítás

Zalavári József: Reflexió

TOBE Gallery
2024. március 13. (szerda) 14:00 - 2024. április 27. (szombat) 15:00

Helyszín:

TOBE Gallery
1088 Budapest, VIII. kerület, Bródy Sándor utca 36

A TOBE Project - az év első kiállításán - Zalavári József (Pécs, 1955) legújabb reliefjeit mutatja be, mely egyben az alkotó bemutatkozó tárlata is a galériában.


A Reflexió című kiállításon látható reliefek geometrikus vonalrendszerét a fémlemez fizikai lehetőségei határozták meg, az élek véletlenszerűen, számítógép-vezérlésű hajlítógépen alakultak ki. A művek felületén a fény és árnyék formaképző játéka a meghatározott és a véletlenszerű kettős szerkesztettségéből eredően, újabb és újabb ismeretlen vagy épp ismertnek tűnő, oszcilláló szimultán mintázatokat jelenít meg. Az eltérő síkok fénytörése a különböző nézőpontokból változó, sötét-világos szín mezőket eredményeznek, nincs két azonos szín és forma kép. A konkrét művészeti elvek mentén létrehozott művek valós, fizikai felületi állandóságával a környezeti változékonyságra virtuális és egyben intellektuális reflektív hatással bírnak.


Zalavári József Ferenczy Noémi-díjas szobrász, formatervező 1984-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola formatervező szakán. A diploma megszerzése után Budapesten dizájnstúdiót nyitott Zalaváridesign néven. 1985-től alma materében egyetemi adjunktus lett. 2001-től a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója, 2012-től 2016-ig a Gép és Terméktervező Tanszék formatervező szakág szakmai vezetőjeként dolgozott. 2010-ben doktorált és 2017-ben habilitált a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 2017-től a Soproni Egyetem Művészeti Intézetnél folytatta oktatói tevékenységét. Oktatási és kutatási eredményeit a Scolar Kiadónál megjelent két könyve dokumentálja (A forma tervezése Designökológia, 2008; Designjátékok – A forma tervezésének játékai és játszmái, 2022). Több hazai és nemzetközi design pályázatnál zsűritag. Leghíresebb, köztéren megtalálható alkotása a 2017-ben Budapesten felállított 4,5 méter magas, több mint négy tonnás rozsdamentes acélból készült Gömböc-szobor. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Széchényi Irodalmi és Művészeti Akadémia, valamint a

Hozzászólások