Könyv

Beűzetés a Paradicsomba - Igaz mesék

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont
2022. december 06. (kedd) 19:00

Helyszín:

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont
1121 Budapest, Zugligeti út 64 Lóvasút - peron

Irodalmi szalon Juhász a kötetben szereplő igaz mesék szereplőivel, a Nők Lapja támogatásával
k.m.: Juhász Anna, Dobray Sarolta, Vecsey H. Miklós


Vajon mi a közös a hajléktalanból lett lottónyertesben, a hármas gyilkosságért harmincéves börtönbüntetését töltő rabban, a Down szindrómás szerelmespárban, a védett házban bujkáló bántalmazott anyában, a tanyán létminimum alatt élő férfiban, a demens édesanyját éjjel-nappal ápoló nőben …és bennünk? Mitől lesz igaz a mese?

Ahogy Tóth Krisztina író, költő írja a Beűzetés a Paradicsomba című kötet előszavában: Dobray Sarolta szociografikus pontosságú történetei a mai Magyarország legkiszolgáltatottabb embereiről mesélnek mély empátiával, szeretettel, halálosan pontosan. Nem a kívülálló író hajol itt le, hogy történetekké stilizálja a szenvedést: a felelősségteljes írástudó figyel és rögzít. A nyugtalan írástudó hagy nyomot a korról, amelyben élünk. Pillanatfelvételeket készít, mindig a megfelelő szögből, a megfelelő képkivágással. Pontosan tudja, hogy nem létezik mi és ők, hogy nincs kétféle Magyarország, nincs biztonság és béke ott, ahol emberek magukra hagyatva tengődnek. Galgóczi Erzsébet, Tar Sándor és Csalog Zsolt nyomdokain járva a nélkülözésben is felcsillanó emberséget, a méltóság elpusztíthatatlan vágyát örökíti meg, és a végső reményt: igen, van még, aki figyel.

Az esten Juhász Anna irodalmár beszélget a szerzővel, Dobray Saroltával és a kötetben szereplő irodalmi riportok egyszerre különleges, és nagyon is hétköznapi hőseivel. A történetekből Vecsei H. Miklós színművész olvas fel.