Könyv

Borbély Szilárd: Kafka fia

Városmajori Szabadtéri Színpad (Nagyszínpad)
2021. június 13. (vasárnap) 16:30
Ingyenes

Helyszín:

Városmajori Szabadtéri Színpad (Nagyszínpad)
1122 Budapest, XII. kerület Városmajor hrsz: 6835/17

Forgách András és Schein Gábor beszélget Közreműködik: Kaszás Gergő


A Kafka fia egy befejezetlenül maradt Borbély Szilárd-regény. A szerző hagyatékából származó szöveg, mely kelet-európai apákról és fiúkról szól, mindeddig csak német kiadásban látott napvilágot.


A történetek egyik szálán a világhírű író apja, Hermann Kafka nyomába eredünk, egy másik szálon Franz életének „nappali” világa és az írás iránti szenvedély természete tárul fel, a háttérben az apa fenyegető árnyékával, míg egy harmadik narrátor - úgy
is mint a könyv szerzője, vagy éppen mint "Kafka fia" - az írásban és Kafka rokon alakjában lel rá a kétségbeesés otthonosságára.


Elődök és utódok bonyolult viszonya nem csupán a két Kafka kapcsolatának fiktív
és valóságos elemeket vegyítő ábrázolásában mutatkozik meg. Borbély Szilárd epizodikus töredékekből összeszőtt regénye a szerzőtől megszokott sűrített, kifinomult nyelven, erős vonásokkal idézi a kafkai szemléletmód végletes vonásait, az életmű emblematikus motívumait, de az irodalmi származástan és a személyes történet szerteágazó kérdéseit sem kerüli meg.


„Miután otthontalansága egy váratlan, ám annál törvényszerűbb tragédia nyomán véglegessé vált, ennek a regénynek a lapjain azért kelt útra, hogy megértse azokat, akikhez éppúgy nincs köze, mint saját elkerülhetetlen jövőjéhez."


A Jelenkor Kiadóval közös program.


A járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva az eseményeken való részvételhez védettségi igazolvány szükséges, a maszkviselést pedig az aktuális hivatalos járványügyi rendelkezéseknek megfelelően szabályozzák a szervezők. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik ingyenesen. Az ülőhelyek száma korlátozott.


A fesztivál ideje alatt a kötet a helyszínen és ITT kedvezményes áron vásárolható meg.