Könyv

Irene Sola világa

Nemzeti Táncszínház (Nagyterem)
2024. október 12. (szombat) 17:00

Helyszín:

Nemzeti Táncszínház (Nagyterem)
1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A szerzővel Ruff Orsolya beszélget, közreműködik Mészáros Blanka


Irene Solà harmadik magyarul olvasható könyve, a Szemet adtam neked, s te a sötétségbe néztél a Pireneusok járatlan útjaira visz. Az idő viharai elragadták a férfiakat, így a Clavell-házat a nemzedékről nemzedékre itt maradó nők lakják. A hegyekben farkasvadászok, vadállatok, lázadó hadseregek és banditák portyáznak, a tűzhely mellett a nők ünnepre készülnek. A könyv egy karneváli kavalkád emlékezésről és felejtésről, valóságról és meséről, fényről és sötétségről szól, rengeteg színnel, vággyal és mágiával.


Solà első regénye, a Gátak arról szól, hogyan lehet visszatérni valahová, ahonnan egyszer elmentünk, felidézi a távoli helyeken töltött nyarak és az első szerelem emlékét, és megmutatja, milyen hatással van a mesélő az általa elmesélt történetek szereplőire. A magyarul 2021-ben megjelent Énekelek, s táncot jár a hegy lírai szépségű történet a velünk élő múltról, a kis közösségeket mozgató hiedelmekről és babonákról és az időről, amely a hegyekben egészen másképp telik.


Irene Solà a fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője. Művei a Pireneusok gyönyörű, ám zárt világát mutatják be, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek és az állatok néha megszólalnak.


A program nyelve spanyol, szinkrontolmácsolással.


A könyv az Európai Unió Creative Europe programjának finanszírozásával valósult meg.


A Magvető Kiadóval közös program