Könyv

Pilinszky100 #2. / Iancu Laura

Online nézhető ONLINE
2021. február 11. (csütörtök) 19:00

2021 - Pilinszky János költő születésének 100 évfordulója – a centenárium okot és lehetőséget teremt az ünneplésre. Programok, közösségi és online együttlétek, videók emlékeztetnek a sokrétű életműre.

A centenáriumi sorozat második vendége Iancu Laura József Attila-díjas író, költő, néprajzkutató. Laura Magyarfalun született, az MTA Néprajztudományi Intézetének munkatársa, kutatói tevékenységének fókuszában a moldvai magyarság vallásosságának vizsgálata és identitásának kérdései állnak. Költői munkásságának nagyon fontos forrása Pilinszky János, és a beszélgetésből kiderül majd, egy kortárs költő eszköztárában hogy jelenik meg a költő-előd.


"Költészete szabadított fel a béklyók alól. Azon béklyók alól, amelyek a mondától a versig tartó láthatatlan úton akaszkodtak rám." - mondja ő.


Iancu Laura Oratórium című, legújabb kötete a napokban jelent meg, mely vers-anyagban is kötődik Pilinszky Jánoshoz.


A sorozatról:
A centenárium keretében egy videós sorozatot indult, amiben kéthetente csütörtökön este beszélgetést hallhattok egy-egy kapcsolódó vendéggel: íróval, irodalomtörténésszel, alkotóval, művésszel, minden alkalommal 5-5 Pilinszkyhez kapcsolódó szót, fogalmat, gondolatot központba téve. Így az év végére kijönne a 100 szó, 100 fogalom, ami a sorozat címe - és létrejönne a Pilinszky centenáriumi szószedet.


A beszélgetéseket ingyenesen nézhetitek itt a Facebookon.