Könyv

Pilinszky100 #4. / Zalán Tibor

Online nézhető ONLINE
2021. március 11. (csütörtök) 19:00

2021. - Pilinszky János költő születésének 100 évfordulója– a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét.

A centenáriumi sorozat negyedik vendége Zalán Tibor József Attila-díjas és Térey János-ösztöndíjas költő, író, dramaturg, pedagógus. Költészetében a vallomásos líra hagyományos elemeit az avantgárd formaújító gesztusaival állítja meglepő, olykor paradox összefüggésekbe. A programon Zalán Tibor Pilinszky-olvasatát elemezzük kedvenc verseivel, Pilinszky taníthatóságáról beszélgetünk és kettejük költészeti kapcsolódásait mutatjuk be, amiről Jász Attila ezt gondolja: "Óhatatlanul a szabadverseket író Pilinszky idéződik fel Zalán tömör és feszes rövidversei kapcsán. Nem is igazán a forma, inkább a motívumrendszerek rokonsága, a lecsupaszított, makacsul visszatérő állandó témák miatt. Zalán ezt az örökséget vállalja rövidverseiben."

A műsort március 11-én a PIM Díszterméből követhetitek, élőben!


 SOROZATRÓL:
A centenárium sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával jön létre. A centenárium keretében egy videós sorozatot indult, amiben kéthetente csütörtökön este beszélgetsen vehettek részt, egy-egy kapcsolódó vendéggel: íróval, irodalomtörténésszel, alkotóval, művésszel, minden alkalommal 5-5 Pilinszkyhez kapcsolódó szót, fogalmat, gondolatot központba téve. Így az év végére kijönne a 100 szó, 100 fogalom, ami a sorozat címe - és létrejönne a Pilinszky centenáriumi szószedet.

A beszélgetéseket ingyenesen nézhetitek itt a Facebookon.